НОВИНИ

Трето издание на космическия фестивал "Ало, Космос! Говори България"

bnt avatar logo
от БНТ
22:00, 29.06.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

"Ало, Космос! Говори България". Всичко, което искате да питате за Вселената и не се страхувате - отговорите идват в третото издание в Научно-космическия фестивал в София Тех парк. С разговор с Международната космическа станция, интересни експерименти и демонстрации.

Целта на младежкия Научно-космически фестивал е да даде на децата смели, космически мечти.

"Това, което искаме в края на краищата да се случи, е да има резултат. Резултатът е какъв ще бъде? От тук, от тази зала да тръгне следващият българския астронавт. А и също така от тази зала да тръгне и следващият български нобелист", каза организаторът д-р Соломон Паси.

Посетителите през целия ден можеха да участват в най-различни работилници и да правят експерименти в лаборатории или да се докоснат до съвременни технологии, приложими и в Космоса.

"Това, с което се занимаваме, е 3D принтиране в сферата на медицината. Можем да създаваме точни анатомични модели от различен вид полимери. Тази технология може да бъде много ценна в Космоса, защото по този начин могат да бъдат възпроизвеждани човешки кости или животински кости, което е една много ценна находка, ако и когато всъщност стигнем до Марс", каза д-р Ваньо Везиров.

Възможно ли е наистина да живеем на Марс и защо трябва да изследваме Червената планета беше една от темите на "Ало, Космос! Говори България".

"Марс се оказва единствената планета в Слънчевата система, където може би преди около 3 милиарда и половина години е имало извънземен живот. Планетата по онова време е имала достатъчно гъста атмосфера, за да поддържа достатъчно подходяща температура и налягане. И на Марс, преди толкова много години е имало течна вода", каза Тихомир Димитров.

Третото издание на космическия фестивал успя да привлече най-запалените любители на Вселената и на нейните тайни.

Репортер: Ерика Шаумян

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният ни отбор по баскетбол за младежи спечели срещу Португалия в приятелски мач
Националният ни отбор по баскетбол за младежи спечели срещу Португалия в приятелски мач
Хора от цял свят се включиха във "винените" битки в Испания
Хора от цял свят се включиха във "винените" битки в Испания