НОВИНИ

Закон предвижда по-лесно да пада тайната за осиновяване

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:51, 28.06.2023
6751
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Да бъде улеснена процедурата, по която осиновителите, осиновените и техните деца могат да разбират тайната на произхода на осиновения, предвиждат промени в Семейния кодекс, които бяха внесени днес в парламента.

Ще бъде ограничена възможността за разсиновяване, както и ще се създаде национална информационна система за пълно осиновяване. Според вносителите на законопроекта над два милиона души у нас непряко са засегнати от темата за осиновяванията.

От години Анета Сливнелиева търси дъщеря си Теодора, която тази година навършва 23. Тя е от родителите, дали детето си за осиновяване, които искат да бъдат намерени. Детето се родило със заболяване, което изисквало скъпо лечение.

"Нямахме достатъчно финанси да я отглеждаме. Нямахме как да ги купим тези лекарства", каза Сливнелиева.

Анета има онкологично заболяване, но продължава да опитва да я намери. Обиколила е домовете в региона, включително и дома в Дебелец, където я оставя. Отговорът винаги е един и същ.

"Няма да ми дадат никаква информация, макар че дъщеря ми е пълнолетна, освен ако тя не реши да ме потърси", добави тя.

Промените в Семейния кодекс ще опростят механизма, по който осиновеният може да потърси кои са биологичните му родители. Досега практиката на съда беше разнопосочна.

"Премахваме т.нар. важни обстоятелства, които бяха субективни и в различни дела се третираха по различен начин", съобщи Искрен Арабаджиев, ППДБ.

Лилия Апостолова от инициативата "Търсим се" участва в изготвянето на законопроекта. Самата тя е осиновена. Оказва се, че с биологичната ѝ сестра са живели през няколко блока.

"И се надявам с тази промяна да стане много по-лесно когато отидеш да ти дадат нужната информация. Произходът е много важен, да знаеш откъде си тръгнал и какво предаваш напред", отбеляза Лилия Апостолова, сдружение "Търсим се".

Промените в кодекса предвиждат и улесняване на процедурата по осиновяване. За 10 години броят на осиновените деца е намалял с 50%. В очакване на семейство са около 1000 деца. Едва 150 са намерили дом от началото на годината.

"Има редица оплаквания за това, че процедурата е дълга, тежка, няма достатъчно информация и това, което ние предлагаме е оптимизация на тази процедура, създаване на национална информационна система", заяви Деница Сачева, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Предлага се и категоричното падане на възможността за разсиновяване.

"Родителството е отговорно, когато човек иска да има дете, трябва да е наясно, че трябва да прави всичко за това дете, и че детето става центърът на неговия живот", каза тя.

Законопроектът разширява кръга от лицата, които имат право на достъп до информация до тайната на осиновяването. Сред тях вече са децата и внуците на осиновения, съпругът и съпругата.

"По отношение на тайното осиновяване, за нас е важно детето да има право да разбере своя произход, разбира се тук говорим не само за деца, говорим за възрастни, защото от темата, свързана с осиновяванията, почти два милиона души са засегнати, по един или друг начин, непряко", добави Сачева.

Дори промените в закона да бъдат приети, единственият шанс на Анета да открие дъщеря си е, ако тя сама я потърси. Тя се обърна към дъщеря си:

"Ако си родена 9 септември 2000 г., аз съм ти майка и много искам да те намеря. Никога не съм спирала да мисля за теб, Много те обичам момичето ми, искам да те намеря и да се видим..."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Англия победи шампиона Германия и се класира за 1/4-финалите на Евро 2023 по футбол за младежи до 21 години
Англия победи шампиона Германия и се класира за 1/4-финалите на Евро 2023 по футбол за младежи до 21 години
Сестри Стоеви продължават победната си серия на турнира по бадминтон на Европейските игри в Полша
Сестри Стоеви продължават победната си серия на турнира по бадминтон на Европейските игри в Полша