НОВИНИ

След лидерската среща в НС: Избират нов състав на комисията за конституционни промени

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:00, 28.06.2023
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерска среща между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за промени в Конституцията имаше днес в парламента. Резултатът - решение за рестарт на комисията за промени в основния закон, оттегляне на Делян Пеевски, както и на всички знакови политически лица. Постигнато е принципно съгласие по основните цели за конституционни реформи.

Решението за тази лидерска среща е дошло вчера на срещата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, която беше коментирана и днес в Народното събрание. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че се е очертала още една разделителна линия.

И трите политически сили са се съгласили, че трябва да ограничат безконтролността на главния прокурор, да преформатират Висшият съдебен съвет и да променят основния закон по отношение на служебните кабинети.

Христо Иванов - ПП-ДБ: "Една идея, която се лансира и като че ли е точка на съгласие, е това да се продължи работата на парламента, тоест парламентът да се разпуска и да прекъсва работа, едва когато започва формалната кампания. Тоест, когато имаме служебен кабинет, назначен от президента, без парламент да бъдат максимално съкратени, това е нещо, което се очертава като точка на съгласие".

Постигнато е съгласие за "рестарт" на комисията по конституционни въпроси, в която ще заложат на експерти.

Делян Пеевски от ДПС: "Да, аз правя крачка назад в името на България и на Конституцията, защото промените са неотложни. Тук не може да се заложи, нали започнаха веднага - Конституцията на този, Конституцията на онзи. Крачката я правят всички, както не участва г-н Иванов и той няма да излъчи знакови лица, ГЕРБ също. Никой няма да излъчва знакови лица от партиите, за да няма тежестта на всяко политическо лице".

Пеевски се отказа от мястото си в конституционната комисия

снимки: БТА

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини ПП-ДБ, че от вчерашната им среща бил разбрал само, че ще се виждат всяка седмица:

"Колкото по-бързо забравим тази среща, толкова по-добре. Защото тя не произведе нищо. Освен една нова разделителна линия - помпозната проява за издигане кандидат-кмет на София месеци преди изборите. Асен Василев дойде, пи кафе и отиде на среща с украинската посланичка. Нито тема по управленската програма, защото бюджета е отражение на управленската програма. Доколкото разбрах, господин Василев ще е в Брюксел няма да е тук да го защитава тези дни. Не го обсъждахме изобщо. От нас се иска само да натискаме копчето".

Борисов: Срещата с ПП-ДБ произведе още една разделителна линия

Съпредседателите на "Продължаваме Промяната" бяха лаконични.

Асен Василев, министър на финансите и съпредседател на ПП: "Лидерската среща по скоро беше концентрирана върху работата на НС, а не толкова работата на МС".

Кирил Петков, съпредседател на ПП: "Това, което се разбра вчера, е че не може всичките проблеми на държавата да се решат с един разговор. И трябва да направим културата, общата ни култура да бъде ежеседмична среща по всички важни въпроси и аз вярвам, че ако този диалог го институционализираме по този начин ще имаме много по-добри резултати от този момент".

Следващата среща на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, според уговорката им, би трябвало да е отново във вторник.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Денков в Брюксел: До края на годината очакваме новото второ плащане по ПВУ
Николай Денков в Брюксел: До края на годината очакваме новото второ плащане по ПВУ
Министърът на спорта Димитър Илиев разговаря с ръководствата на олимпийски федерации
Министърът на спорта Димитър Илиев разговаря с ръководствата на олимпийски федерации