НОВИНИ

Николай Денков в Брюксел: До края на годината очакваме новото второ плащане по ПВУ

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:01, 28.06.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Министър-председателят акад. Николай Денков пристигна в Брюксел, за да участва в заседанието на Европейския съвет. В първия ден от визитата си премиерът се срещна с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Обсъдихме международните приоритети - Шенген, еврозоната, защита от мигрантите на европейската граница, помощта за Украйна и подкрепата във всяко едно отношение. Всичко това са европейски теми и България ще има подкрепа навсякъде, където има нужда", съобщи на брифинг премиерът Николай Денков.

Той даде пример със защитата на границата, за която бяха отпуснати вече 45 млн. евро, които през следващите месеци ще бъдат включени в техника, ще бъдат поканени експерти от Европа, така че да бъде създадено звено в България, което да координира дейността по защита от миграцията в ЕС.

По отношение на двете кандидатури за еврокомисар премиерът каза, че те са с изключително високи качества, но решението е на ЕК.

Във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост Николай Денков изрази надежда, че до няколко месеца ще се навакса със забавянето на законопроекти и реформи и до края на годината да дойде новото второ плащане по плана.

На въпрос за приемането ни в еврозоната, Денков каза, че правителството и подкрепата от коалициите е свързано с ясен ангажимент да се продължи в тази посока.

"Освен техническата подготовка, която не е завършила, има няколко законопроекта, които трябва да се приемат и са представени в НС. Това, което обсъждахме е как да улесним процеса и някои идеи по-нестандартни, които да помогнат на хората да разберат, че няма да има сътресения за държава, която е във валутен борд от 25 години. При нас е много по-лесно да преминем от лев към евро за разлика от други държави", уточни Николай Денков.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Апостолова

В четвъртък Денков ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в централата на Алианса. Предвидени са срещи и с други европейски лидери.

На 29 и 30 юни българският премиер ще участва в редовното заседание на Европейския съвет, на което ще бъде обсъдена войната в Украйна и подкрепата на ЕС за Киев, както и теми от сферата на икономиката, отбраната и миграцията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват сигнал за насилие над дете в Центъра за настаняване в с. Лесново
Проверяват сигнал за насилие над дете в Центъра за настаняване в с. Лесново
След лидерската среща в НС: Избират нов състав на комисията за конституционни промени
След лидерската среща в НС: Избират нов състав на комисията за конституционни промени