НОВИНИ

Тази вечер в "Следите остават": Ще го има ли българското розово масло?

bnt avatar logo
от БНТ
09:29, 30.06.2023
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

На 30 юни, петък, от 22.00 ч. по БНТ 1 в предаването за разследваща журналистика на обществената телевизия „Следите остават“ журналистът Богдана Лазарова търси отговори на въпросите защо Европейската комисия приравнява българското розово масло към токсичните химически вещества и смеси, чия е идеята за тази промяна и какво е бъдещето на българското розово масло и родните производители в Розовата долина.

През октомври 2023 г. Европейският парламент ще гласува промени в два регламента, които ще приравнят розовото масло и изобщо етеричните масла към токсичните химически вещества, като на опаковките и етикетите на всички продукти с етерични масла ще бъде поставен знак за токсично и канцерогенно химическо съединение. Това ще унищожи розопроизводството и производството на етерични масла не само в България, но и във Франция, известна с лавандуловото масло, в Испания, Италия, Португалия и Гърция, източник на портокалово и лимоново масло. За втори път, след пакета „Мобилност“ и Шенген, българските евродепутати от всички партии са единни, че това не трябва да се гласува.

В предаването „Следите остават“ зрителите ще научат каква е българската позиция, която отстояват министерствата на икономиката и на земеделието, какво е становището на докладчика по промяната на регламентите – евродепутата от Гърция Мария Спираки, какви варианти за изход от ситуацията се обсъждат, както и откъде и от кого тръгва идеята за тази промяна.

Вижте във видеото гостуването на журналиста Богдана Лазарова в "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 100 милиона американци са застрашени от мръсен въздух заради горските пожари в Канада
Над 100 милиона американци са застрашени от мръсен въздух заради горските пожари в Канада
Дюкенс Назон бе титуляр при загубата на Хаити от Мексико
Дюкенс Назон бе титуляр при загубата на Хаити от Мексико