НОВИНИ

Тайбе Юсеин и Биляна Дудова спечелиха титли на Държавното първенство по борба в Сливен

тайбе юсеин биляна дудова спечелиха титли държавното първенство борба сливен
Снимка: БФ Борба, Start-Photo.bg
bnt avatar logo
от БНТ
19:22, 14.01.2023
Чете се за: 04:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Тайбе Юсеин и Биляна Дудова спечелиха титли на Държавния личен шампионат по борба за жени в Сливен и получиха специалните призове.

Капитанката на националките ликува в по-горната за нея категория в дебюта при 65-килограмовите. Юсеин постигна четири победи без да даде точка – две с туш и две с технически туш. На старта световната и трикратна европейска шампионка тушира Рая Кьосева, после се наложи над Валентина Кожухарова (10:0), на полуфиналите отново тушира, този път Ралица Пенева, а на финала преодоля и съотборничката си от ЦСКА Гергана Стоянова (10:0).

Бронзовата олимпийска медалистка получи и приза за най-резултатна състезателка на първенството.

Дудова триумфира в категория до 62 кг също след четири победи. На финала световната и европейска шампионка от 2021-а в по-долната категория се наложи над Мими Христова, номер 1 в Европа от 2020-а, която направи дебют при 62-килограмовите. Битката завърши 4:4. Христова поведе с 4:0 в първата част, после Дудова намали изоставането с 4:2, а в последните секунди атакува за нови две победни точки.

Двете се срещнаха и в групите, а двубоят отново беше спечелен от Дудова с 6:2. Състезателката на Юнак Локомотив (Русе) победи в групите още Мирослава Великова с технически туш, а на полуфинала също взе победата с технически туш - 10:0 срещу Любов Антова.

Дудова, която е световна и четирикратна европейска шампионка в три различни категории, взе приза за най-технична състезателка на първенството и беше наградена от генералния секретар на БФ Борба Валентин Райчев, олимпийски шампион от Москва 80.

Другата бронзова олимпийска медалистка от Токио 2020 Евелина Николова (Ангел Гочев, Созопол) не остави съмнения за превъзходството си в категория до 57 кг, като две победи взе с туш – срещу Петя Петрова и Емел Мустафова, а на финала беше категорична срещу Сезен Белберова - 7:0.

При 68-килограмовите София Георгиева не допусна изненада, като за първото място пребори Сийка Иванова с туш.

Първа титла при жените за отбора на Михо Дуков (Шивачево) донесе Михаела Михова. В категория до 53 кг тя записа 3 победи с туш, а в ъгъла й стоеше именитият Михо Дуков, трикратен европейски шампион и сребърен медалист от олимпиадата Москва 80. На старта Михова преодоля Магдалена Върбанова, после Ванеса Бръмчева, а на финала и Никол Крумова.

В отсъствието на Мария Оряшкова в тежка категория до 76 кг ликува унгарката Жанет Немеш. Състезателката на Юнак Локомотив (Русе) постигна две победи с технически туш с 10:0 срещу Ванеса Калоянова и с туш срещу Гизем Неджмидин.

Оряшкова обаче беше в залата и се изяви като треньор за своя клуб Челопеч. Тя пропусна първенството, тъй като още се възстановява от операция.

В останалите категории шампионки станаха:

50 кг Емине Осман, Станка Златева (Сливен)

55 кг Ирена Бинкова, Юнак Локомотив (Русе)

59 кг Фатме Шабан, Лютви Ахмед (Разград)

72 кг Ванеса Георгиева, Берое (Стара Загора)

Утре е надпреварата в свободния стил при мъжете. Схватките започват от 10.00 часа в зала "Васил Левски" и ще бъдат излъчвани на живо на сайта на БФ Борба.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерт по търговия с криптовалути: Очаква се измамите да намалеят, ако се въведе регулация на пазара
Експерт по търговия с криптовалути: Очаква се измамите да намалеят, ако се въведе регулация на пазара
Радан Кънев: Има, макар и много малък шанс, ДБ да излъчи правителство
Радан Кънев: Има, макар и много малък шанс, ДБ да излъчи правителство