НОВИНИ

Тайбе Юсеин надви Биляна Дудова в шампионския дуел

Тайбе Юсеин
Снимка: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo
bnt avatar logo
от БНТ
17:37, 14.01.2022
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Тайбе Юсеин спечели шампионския дуел с Биляна Дудова на държавното първенство по борба в Сливен, съобщиха от Българската федерация по борба.

Бронзовата олимпийска медалистка се наложи с 2:1 в полуфиналите при 62-килограмовите. И докато Тайбе се бори в своята категория, Дудова, която е световна и европейска шампионка от 2021-а, реши да се пробва при по-тежките само за това състезание.

На финала Юсеин бе убедителна срещу Рая Кьосева – 10:0 и взе приза и за най-технична състезателка.

Другата ни бронзова олимпийска медалистка Евелина Николова пък триумфира в категория до 57 кг и получи наградата за най-резултатна състезателка. Съперничката й не излезе на финала, но преди това състезателката на „Созопол“ тушира Теодора Александрова.

Шампионка без борба стана призьорката от европейски първенства Миглена Селишка. И четирите й противнички не посмяха да излязат в най-многобройната категория до 50 кг, в която имаше 17 състезателки. По същия начин се разви и ситуацията в категория до 68 кг, където първа стана Сийка Тодорова.

Носителката на световната купа за 2021-а Юлияна Янева пък стана шампионка в категория до 72 кг, след като на финала тушира Ванеса Георгиева. При най-тежките до 76 кг триумфира Мария Оряшкова.

В останалите категории шампионки са: Ириана Бинкова (53 кг), Сезен Белберова (55 кг), Росица Канева (59 кг), София Георгиева (65 кг).

Стоян Кубатов пък победи Айк Мнацаканян, който е трети на световно и европейско първенство, в най-интригуващата среща на държавния шампионат по класическа борба в Сливен. Младият талант се наложи с 4:1 и за втори пореден път стана шампион на България в категория до 77 кг. Кубатов взе и приза за най-резултатен състезател. Наградата за най-техничен борец получи Едмонд Назарян, който в категория до 60 кг се наложи с 5:1 над Недялко Петров.

При 97-килограмовите Кирил Милов не допусна изненада и стана шампион. На финала той победи Симеон Станкович със 7:0.

Утре е надпреварата при мъжете в свободния стил. Стартът е от 10:00 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временно се отлага депортирането на Новак Джокович
Временно се отлага депортирането на Новак Джокович
ВСС избра Галина Захарова за председател на ВКС
ВСС избра Галина Захарова за председател на ВКС