НОВИНИ

Такситата в София искат общината да им осигури достатъчно стоянки

От Националния таксиметров синдикат започват безсрочен протест в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
07:42, 20.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

От Националния таксиметров синдикат започват безсрочен протест в София.

"Васил Терзиев излъга, че е провел разговор с таксиметровия бранш. Всъщност по време на протеста направихме опит да осъществим среща с него, но за съжаление и разочарование на всички протестиращи колеги, той си направи среща с с организацията "Такси съюз", която обяви, че не подкрепя протеста", заяви в "Денят започва" Красимир Цветков.

Той допълни, че протестът не е на компании, а на самите шофьори.

"От стоянките и инфраструктурите са лишени шофьорите. Ние сме заплатили едни милиони във вид на таксиметров данък и срещу това плащане общината със свое решение е поела ангажимент, че тези пари ще се инвестират в таксиметрова структура. Това нещо не се случва. Напротив - тя се унищожава", допълни Цветков.

Таксиметровите шофьори ще изразят недоволството си на всичките към момента 131 места в столицата, определени от общината за стоянки. От синдиката започват безсрочни протестни действия, след като кметът Васил Терзиев не отговори на искането им за среща. Недоволството ескалира след новата организация на бул. "Витоша", където беше премахната стоянката за таксита. От бранша заявиха, че вече са премахнати 22 таксиметрови стоянки от зони "център" и "първа" в столицата, без какъвто и да е дебат. Исканията им са за повече стоянки и за създаване на комуникация между бранша и Центъра за градска мобилност относно репатрирането на автомобили, паркирани върху местата, определени за таксита.

"21 от стоянките в централна зона и широк център са унищожени в широк център от общо 68. 21 стоянки липсват. А в целия център от "Дондуков" до НДК има точно три останали места във вид на таксиметрова стоянка. Това са всичките три места за целия център", посочи Красимир Цветков.

От протестиращите заявиха, че ще протестират докато не седнат на една маса за преговори с представители на Столичната община.

Вижте повече в прякото включване на Карина Караньотова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката, заяви зам.-министърът на образованието
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката, заяви зам.-министърът на образованието
Спортни новини 20.05.2024 г., 06:30 ч.
Спортни новини 20.05.2024 г., 06:30 ч.