Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Танева: Няма квоти за храните във веригите, не ограничаваме която и да е стока

от БНТ
08:34, 15.05.2020
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Въведените квоти за български храни в търговските вериги са нарушение на европейското законодателство. Това обяви вчера Европейската комисия. Институцията съобщи, че отправя искане към България да премахне мерките, задължаващи търговците на дребно да третират по-благоприятно местните хранителни продукти. Темата в Сутрешния блок на БНТ коментира министърът на земеделието Десислава Танева.

Министърът обясни, че предстои да се получи официално писмо от Брюксел. „На което ние ще отговорим, че Постановление на МС 70 за основните храни във веригите не съдържа каквито и да било дискриминационни условия спрямо която и да е категория на храни в обекта“, категорична е Танева.

Тя допълни, че имаме много добра комуникация с ЕК и благодари на всички европейски служби.

Десислава Танева, министър на земеделието: Квоти няма, има само принцип за възможност на достъп на местните производители. В момента тече процедура само за млечните храни и условията касаят само традиционно български артикули, тоест става въпрос за национална регулация. Ние не ограничаваме която и да е стока, от който и да е производител, ние предлагаме единствено възможност.

Не сме поставили квоти, няма никакво ограничение, твърде общ е текстът, категорична е Танева.

Относно проблема с набирането на земеделските работници за новата реколта министърът заяви, че такъв винаги е имало.

Десислава Танева, министър на земеделието: За настоящата кампания сме приели абсолютно всички мерки в трудовото законодателство, които могат да улеснят достъпа до трудов ресурс, а именно хората, които са съкратени, безработни да могат да участват в прибирането на реколтата. Трайно безработните да могат също да работят за прибиране на реколтата в земеделието.

Относно розопроизводителите, Танева призна, че изкупните цени наистина са по-ниски.

Десислава Танева, министър на земеделието: За розопроизводителите категорично искам да заявя, че възоснова на ясна оценка за спада на цената след прибирането на реколтата, производителите ще бъдат компенсирани според финала на мярка COVID-19 по стойността на загубата.

Земеделският министър коментира и проблема с масов мор по пчелните семейства заради употреба на пестициди, за което сигнализираха пчелари у нас. Когато излязат всички проби, резултатите ще бъдат обявени публично, категорична е Танева.

По темата за намаляване на ДДС върху основните храни, министърът заяви, че България е под средното ниво на субсидиите, а за земеделския сектор е важно да има силен бюджет, силна приходна част. Интересът на земеделския сектор е страната да има силна икономическа част, допълни министър Танева.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов ще участва в Среща на върха на страните от Централно-европейската инициатива
Премиерът Борисов ще участва в Среща на върха на страните от Централно-европейската инициатива
Как Европа ще отвори границите си?
Как Европа ще отвори границите си?