НОВИНИ

Френският гигант "Санофи" под обществен натиск във Франция

bnt avatar logo
от БНТ
07:58, 15.05.2020
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Починалите от коронавирус в света вече са над 300 хиляди, заразените - около 4,5 милиона. В отворено писмо повече от 140 световни лидери призоваха бъдещата ваксина да е достъпна безплатно за всички и да не бъде патентована.

На този фон френското правителство определи като неприемливи плановете на фармацевтичния гигант Санофи да даде предимство на американския пазар в случай че разработи ваксина срещу COVID-19.

Ръководството на концерна заяви, че американското правителство има право на най-големи предварителни поръчки поради направени рискови инвестиции. Френският премиер Едуар Филип подчерта, че равният достъп до евентуална ваксина "не подлежи на преговори". Този месец Евросъюзът успя да осигури ангажименти на стойност 8 милиарда долара от 40 страни и донори за ваксина и лечение на болестта.

Във видеоконференцията не взеха участие Русия и Съединените щати. Изследванията на СанофИ са финансирани частично от Съединените щати, но през последните години компанита е получила десетки милиони евро като данъчни кредити от френското правителство.

Заради бурната реакция във Франция ръководството на концерна се отдръпна от досегашната си позиция и обеща равен достъп до ваксината за всички. Френският президент Макрон заяви, че тази ваксина е може да е предмет на пазарни сили и другата седмица се среща с шефовете на Санофи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Установени са нови 38 случаи на коронавирус у нас, общият брой е 2138
Установени са нови 38 случаи на коронавирус у нас, общият брой е 2138
5 екипа днес ще правят срезово проучване в Пловдив
5 екипа днес ще правят срезово проучване в Пловдив