Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Тодор Радев: Китай се върна към нормалния си живот, но антиепидемичените мерки остават

от БНТ
07:06, 15.05.2020
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Животът в Китай постепенно се нормализира при спазване на всички базови предпазни мерки срещу разпространението на коронавируса, разказа пред БНТ журналистът от радио "Пекин" Тодор Радев.

На пръв поглед в Китай много предприятия, туристически обекти и институции се върнаха и се връщат към нормалния си ритъм на работа и живот, съобщи за БНТ журналистът в радио "Пекин" Тодор Радев.

Антиепидемичните мерки обаче остават. Не са отменени носенето на маски на публични места, ограничено е струпването на едно място на повече хора, жилищните блокове в Пекин и в други градове продължават да са затворени за посетители, има специфичен режим на допуск в болници, паркове, градини. Всички мерки за ограничаване на епидемията остават в сила.

В градовете, където се появиха нови болни, се предприемат масови тествания, каза още Радев.

Повечето от регистрираните нови случаи в страната са внесени отвън, от китайци, които се прибират от чужбина. Властите планират да тестват всички 11 милиона жители от епицентъра град Ухан в рамките на 10 дни. Китайски специалист прогнозира втора вълна на заразата след края на лятото, разказа нашият колега Тодор Радев.

Връщането на чужди граждани, които работят в Китай е преустановено.

Вниманието към Ухан отново е повишено, след като на 10 май бяха установени 6 случая.

В Пекин продължават да са затворени училищата. На училище ходят само учениците в последен клас. Много вероятно е в по-долните класове учебната година да приключи дистанционно, съобщи още Тодор Радев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
#60 секунди без COVID-19: Над 21 млрд. евро струва най-ценният грам
#60 секунди без COVID-19: Над 21 млрд. евро струва най-ценният грам
Финансови загуби за мебелните фирми в Русе
Финансови загуби за мебелните фирми в Русе