Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Тържествена заря-проверка във Велико Търново по случай Деня на независимостта на България

bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 22.09.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Във Велико Търново се проведе тържествената заря-проверка по случай 114-ата годишнина от обявяването на независимостта на България.

В началото на церемонията бе изчетен пълният манифест, с който през 1908 година княз Фердинанд влиза в двора на църквата "Свети 40 мъченици" във Велико Търново и провъзгласява страната ни за независима. Затова и до днес старата столица на страната ни е център на честванията.

Даниел Панов, кмет на община Велико Търново, заяви, че съвременните българи трябва да вникнем в мъдростта и уроците на нашите предци и да не позволяваме да бъдем разделяни.

"На 22 септември 1908 г. в Търново всички камбани ехтят в празничен звън. Хората се прегръщат щастливи по улиците. Днес отново съпреживяваме тези чувства. Днес пред нас отново оживява образът на цар Фердинанд, който тук, в историческата и духовна столица на България с манифеста си обявява волята на целия българки народ - държавата ни сама да определя своя път на развитие. Колкото и години да минават, 22 септември и независимостта ще носят ярка светлина на нашия народ, на нас, на децата ни, на бъдещите поколения. Дълбок поклон пред героите, пред онези, заради чиито дела ние днес живеем в свободна, обединена и независима европейска България! Наш дълг е да ги прославим", каза Панов.

Слово произнесе и служебният министър-председател Гълъб Донев:

"Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ, е възглас, който сякаш чуваме и днес, макар и с огорченията и разочарованията. Освобождение, съединение и независимост са историческият сплит, който свързва Третото българско царство с първата българска държава, създадена през 681 г."

Донев призова да не забравяме завета за единение, оставен ни още в началото на първата българска държава.

"Нека следваме примера на българските държавници, които издигнаха в свое верую свободата, независимостта и суверенитета България. Да си подадем ръка над разделителните линии в името на единението. Преуспяването на България е споделената ни цел. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!", каза премиерът.

Цялото му слово вижте тук

ДЕНЯТ НА НЕЗАВИСИМОСТТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна и Русия си размениха най-голямата група военнопленници от февруари насам
Украйна и Русия си размениха най-голямата група военнопленници от февруари насам
България не даде гейм на Гърция и се класира за 1/2-финалите на Евро 2022 за мъже до 20 години
България не даде гейм на Гърция и се класира за 1/2-финалите на Евро 2022 за мъже до 20 години