НОВИНИ

Татяна Дончева: Не разследваме нищо в нашата държава, хора се притискат с клюки

bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 31.05.2021
5715
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Ние не разследваме нищо в нашата държава, ние събираме клюки, за да притискаме хора. Така коментира ситуацията с подслушванията лидерът на "Движение 21" и член на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Татяна Дончева в "Денят започва".

Според нея начинът, по който служебния вътрешен министър Бойко Рашков е оповестил анонимните източници, е добър подход като метод на разследване.

"Подслушванията са извършвани от различни институции на МВР и на ДАНС и когато вие зададете въпрос само на ръководството, което е поръчвало тези неща, то може да ви отговори по един начин, че никога не е употребявало специални разузнавателни средства", коментира Дончева.

Дончева припомни, че при провеждането на протести и противодействието им винаги е имало изгорени полицейски началници. По думите ѝ е много важно да се разбере кои действия са приемливи, който и да е на власт и което и да е правителство да се брани.

Според нея е важно да се започне сериозна проверка на частните подслушвателници, защото такива има и е известно кой ги контролира.

"Това, което трябва да се направи, е ефективен граждански контрол - нормално и истинско бюро за подслушванията", заяви тя.

Татяна Дончева коментира и как оценява работата на служебното правителство.

"Първите действия на служебния кабинет издават воля и решимост да се започне разграждането на модела, установен у нас в продължение на 12-15 години", каза Дончева.

По думите ѝ не всички назначения са точни и правилни, но в общи линии посоката е вярна. Според нея някои от грешните назначения са тези на съветника на президента, шефа на НСО, съветник на министър-председателя по въпросите за сигурността Георги Великов и назначаването на нов председател на ДАНС.

"Когато става дума за назначаване на шеф на разузнаване и контраразузнаване това може да коства втория ти мандат, може да коства правителството и може да заложи всички нас т.нар. партии на промяната на точката на дузпата в много неподходящ момент", допълни още тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна Пролетният базар на книгата
Започна Пролетният базар на книгата
Управителят на Белодробната болница в Благоевград: След акцията лечебното заведение е в нокдаун
Управителят на Белодробната болница в Благоевград: След акцията лечебното заведение е в нокдаун