НОВИНИ

Мащабна измама с безплатни тестове за COVID-19 в Германия

Фани Аронова
от Фани Аронова
08:25, 31.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Скандал за измама с бързи тестове за COVID-19 предизвика критики срещу министерството на здравеопазването в Германия и срещу министъра Йенс Шпан. Според журналистически разследвания частна компания от Северен Рейн-Вестфалия е отчитала многократно повече от направените бързи антигенни тестове. Те са безплатни за германците, но държавата отпуска по 18 евро за всеки тест.

Прокуратурата в Бохум вече проверява местната компания МедиКан, след като медии разкриха, че тя е завишавала в пъти данните за ковид тестовете, извършвани в нейните пунктове.

Миналия петък в един от тях в Кьолн са направени 70 теста, а са отчетени 977. На паркинг в Есен са направени 550 теста, но са обявени над три пъти повече. Собственикът на компанията отрича да е давал такива данни. Това вероятно е само началото на скандала.


Опасяваме се, че случаят с МедиКан не е единствен, а ще изникнат и други подобни случаи в бъдеще, каза Йоханес Нийсен, Здравна служба на Кьолн.

С отпадането на ограниченията срещу пандемията, от април германците имат възможност за безплатен бърз тест поне веднъж седмично. Пунктовете се умножиха, но се оказва, че липсва контрол за отчитаните данни. Опозицията критикува остро здравното министерство.

Ако е вярно, че заплащат тестове, щом кажеш: "Тествах хиляда души, дайте парите" - без документи и доказателства, значи всичко е зле уредено, каза Роберт Хабек, Съюз 90/Зелените.

Критики понася и здравният министър Йенс Шпан. Това става след корупционния скандал около закупуването на маски за лице през март, при който двама депутати от управляващата коалиция напуснаха Бундестага.

Шпан започна консултации със здравните министерства на 16-те германски провинции. В пет от тях започнаха разследвания за измамата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Управителят на Белодробната болница в Благоевград: След акцията лечебното заведение е в нокдаун
Управителят на Белодробната болница в Благоевград: След акцията лечебното заведение е в нокдаун
Недоволство в "Горна баня" заради неработещи асансьори на метростанцията
Недоволство в "Горна баня" заради неработещи асансьори на метростанцията