НОВИНИ

Татяна Дончева: Вариант за експертно правителство няма, има външен натиск за коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

bnt avatar logo
от БНТ
08:24, 19.04.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Повечето избиратели очакват от първите две политически сили да съставят правителство, но партньорство с ГЕРБ-СДС би нанесло много вреди на ПП-ДБ. Това коментира в "Денят започва" Татяна Дончева.

Според нея има външен натиск за формиране на коалиция между първите две политически сили заради международната обстановка.

"Още преди изборите Бойко Борисов направи разговори с БСП и ДПС, с които да си обезпечи коловоз за правителство и той го е обезпечил. Но натискът отвън е да направи коалиция с ПП-ДБ заради външнополитическите решения, които предстои да бъдат взети, а те са нелицеприятни. Тази коалиция носи щети и е вредна за ПП-ДБ заради заявките им за отхвърляне на ГЕРБ. Наближават и местните избори - и това обстоятелство, че трябва да се прегърнат с ГЕРБ, ще има прекалено голямо влияние. В очите на средния гражданин това изглежда като форма на лицемерие.

Вариант за експертно правителство обаче няма. Колкото и да го къдриш като разказ, в крайна сметка е факт, че тези две първи политически сили трябва да влязат в партньорство или в коалиция, или както му кажеш. Тези, които ги натискат, въобще не се интересуват, че ПП и ДБ могат да изгорят в следващи избори. И в този смисъл от ПП-ДБ проявяват някакво благоразумие и предпазливост. Работата на Народното събрание обаче трябва да бъде отпушена и тази предпазливост е прекомерна и показва неувереност", каза Дончева.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадин Костадинов: "Възраждане" няма да подкрепи Росен Желязков за председател на НС
Костадин Костадинов: "Възраждане" няма да подкрепи Росен Желязков за председател на НС
Ще има ли сили Байерн да се противопостави на Манчестър Сити в Мюнхен
Ще има ли сили Байерн да се противопостави на Манчестър Сити в Мюнхен