НОВИНИ

Колко нарушители са засекли електронните табла за скоростта в София?

Варсен Такворян
от Варсен Такворян
07:55, 19.04.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Повече от 4 месеца електронни табла следят за скоростта на движение в София. Целта на мобилните устройства, поставени от Столична община, е да напомнят за ограничението. При по-ниска скорост светят в зелено, а при превишена - в червено.

Общият брой на поставените светлинни табла на територията на София е 32. Те не правят снимки и записи на автомобилите с превишена скорост и не се налагат глоби на шофьорите.

"Идеята на тези радарни табла е първо да има самоконтрол от страна на водача, тъй като много голяма част от тях не осъзнават, увличайки се в трафика и движението на другите автомобили около тях, и превишават скоростта. По този начин като видят, че са превишили скоростта, те могат сами да я намалят в границите на ограничението. От друга страна, тази статистика, която се събира от таблата за миналите нарушители с каква скорост и кога са преминали, бива изпращана към "Пътна полиция", за да може да се засили контролът, когато имаме най-много нарушители", заяви Димитър Петров - директор на Дирекция "Управление и анализ на трафика" към Столична община.

Той поясни, че средно между 30 000 и 40 000 са нарушителите, засечени за седмица. Има между 2000 и 3000 на седмица, които са карали с над 100 км/ч. Най-много нарушители има на Южната дъга на Околовръстния път, където има движение с над 240 км/ч, което и за магистрала е огромно превишение на скоростта.

Вижте повече в прякото включване на Варсен Такворян

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След побоя на шофьор на линейка: Спешните медици от Бургас искат закон, който да ги защитава
След побоя на шофьор на линейка: Спешните медици от Бургас искат закон, който да ги защитава
Хебър и Нефтохимик започват финалната серия за титлата на 25 април
Хебър и Нефтохимик започват финалната серия за титлата на 25 април