НОВИНИ

Депутатите избраха ръководство на 49-ото Народно събрание

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
07:00, 19.04.2023 (обновена)
6726
Чете се за: 07:42 мин.
У нас
Слушай новината

Росен Желязков беше избран за председател на 49-ото Народното събрание. За кандидатурата му гласуваха 136 народни представители, нито един против, 94 се въздържаха.

Кой е Росен Желязков?

Депутатите избраха и заместник-председатели на Народното събрание - по един от всяка парламентарна група - Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), Никола Минчев (ПП-ДБ), Цончо Ганев ("Възраждане"), Филиз Хюсменова (ДПС), Кристиан Вигенин (БСП) и Андрей Чорбанов (ИТН).

Вижте повече в прякото включване на Вера Александрова

"Парламентарната традиция в такива моменти изисква да се кажат думи с тържествен характер. Аз обаче мисля, че не е моментът за патос и тържество. Всички ние осъзнаваме отговорността и тя е очакването на обществото за сигурност, справедливост и стабилност. Те предпоставят да водим процесите в посока, отговаряща на девиза на тази сграда, да създаваме съдържание с изразни средства, отговарящи на честта и достойнството на тази институция. Искам да благодаря на всеки един от вас - като мои колеги, специално на председателите Минчев и Рашидов, затова че водиха 47-ото и 48-ото Народно събрание с достойнство и мъдрост", каза Желязков веднага след като беше избран за председател на парламента.

Преди да приемат номинацията на Росен Желязков, депутатите отхвърлиха кандидатурата на "Възраждане" - на юристът Петър Петров.

Костадин Костадинов: "Възраждане" няма да подкрепи Росен Желязков за председател на НС

Росен Желязков ще е председател на 49-ото НС, след три месеца е възможна ротация

Според "джентълменското споразумение" между двете коалиции ПП-ДБ ще подкрепят номинацията на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков, а ако парламентът работи повече от три месеца, ще има ротация.

Атанас Атанасов: Никола Минчев ще бъде нашият кандидат за ротационен председател на парламента

"Даваме си сметка, че този наш ангажимент е израз на добронамерен тон между двете политически групи и че не може да бъде закрепен с акт на Народното събрание и разчитаме, че той ще бъде спазван вбъдеще и от двете страни", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

БСП няма да подкрепи кандидатурата на Росен Желязков от принципни съображения, обяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея споразумението за ротационно председателство е противоконституционно.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Тя обвърза законодателната програма, предложена от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, с приемането на бюджет и формирането на правителство между двете коалиции.

"Честито на Никола Минчев - ще бъде председател през лятната ваканция. Това е пореден удар срещу авторитета на Народното събрание. По-важното, обаче, от тази уйдурма, е законодателната програма. В тези предложения има добри и необходими закони, част от които и ние подкрепяме. Разбира се, има и такива, които няма да подкрепим. Въпросът ми е: "Чия е тази програма?". Част от тези закони са от служебния кабинет, други - от кабинета "Петков" - недовършени, други от миналия парламент. Въпросът е кой застава зад тези закони - коалицията на джентълмените? Добре! Но знаете ли колко струва тази програма и как предлагате тази програма без бюджет? И кого в момента залъгвате, че правите мнозинство за законодателна програма, но няма да правите правителство - това са приказки за наивници", каза Нинова.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев определи формулата за ротация на парламентарното председателство с ясна законодателна програма като единствената работеща. Той определи приемането на Бюджет 2023 като приоритет, но обясни, че няма как да бъде заложен в законодателната програма, защото няма как да бъде внесен от парламентарните групи.

"В момента се опитваме да направим нещо изключително трудно - опитваме се да изберем председател и да свършим някаква полезна работа със законодателната програма, произведена от ПВУ, закона срещу домашното насилие и съдебната реформа, която се мъчим да направим от поне три парламента. Това е съдържанието на законодателната програма. Тези закони, ако бъдат приети, даже този парламент да не излъчи правителство, ще помогнат на България да се придвижи напред и в икономически, и в политически план. Най-важното за нас е тези закони да бъдат приети. Другото, което сме обещали на нашите избиратели, е че имаме решение на нашите ръководства, че няма да подкрепим правителство с мандат или участие на ГЕРБ и всички спекулации за уйдурми, госпожо Нинова, просто не ви правят чест", каза Асен Василев.

Ето какви са заявените законодателни намерения на политическите сили - вижте във включването на Иво Никодимов.

От "Има такъв народ" ще подкрепят кандидатурата на Росен Желязков, защото така изисква парламентарната етика, но няма да подкрепят ротационно председателство, обяви Тошко Йорданов. Според него ротационното председателство е противоконституционно.

От ДПС също поставиха под въпрос доколко конституционно е ротационното председателство и обявиха, че са в опозиция.

"Ние сме съгласни с правилото най-голямата група да предложи председател на парламента докато се оформи мнозинство, което да подреди структурата на управление. Сега в момента виждаме, че се оформя мнозинство в Народното събрание и затова има мнозинство и опозиция. И при оформилото се мнозинство, ние от ДПС, тъй като не участваме в това мнозинство, съвсем естественото ни място е да сме опозиция на това оформило се мнозинство. В конституцията не е записано, но не пречи да запишем в правилника на НС да имаме тримесечни председатели и парламент, въпреки че в конституцията пише друго. Може да запишем и тридневни правителства - въпрос на воля на това мнозинство е, независимо какво пише в конституцията. Досега обаче, това което виждаме, може да го определим по тийнейджърския модел: "ГЕРБ + Промяната = Подмяна", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Заседанието започна с полагане на клетва като народен представител на Андрей Цеков от ПП-ДБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отстраняват щетите след голямата ВиК авария във Варна
Отстраняват щетите след голямата ВиК авария във Варна
МС решава дали да наложи временна забрана на вноса на зърно от Украйна
МС решава дали да наложи временна забрана на вноса на зърно от Украйна