НОВИНИ

Вижте законодателната програма на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:50, 18.04.2023
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Пробив в преговорите между първите две политически сили. Те се разбраха Росен Желязков от ГЕРБ-СДС да стане председател на Народното събрание, а правната комисия да се оглави от депутат от ПП-ДБ.

Двете коалиции се споразумяха и за обща законодателна програма, която по-късно беше изпратена до медиите - вижте я ТУК.

Изборът на председател на НС ще стане на пожелания от ПП-ДБ ротационен принцип. За три месеца, ако парламентът работи повече от три месеца. Това условие беше подчертано пред журналистите днес. Тази договорка се опира на споразумение между двете коалиции, защото няма как да бъде взето като общо решение на парламента.

Успешно завършили няколкодневни преговори отчетоха първата и втората политически коалиция в парламента. Те осигуряват законодателна програма за 49-ото Народно събрание, както и избор на председател.

"Усилията ни са за приобщаване и на други парламентарни групи, конституционно мнозинство. Всички законопроекти първо на всички парламентарни групи ще ги представим, този списък със законодателна програма", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

След законодателната програма двете коалиции са постигнали договорка и за ротационния принцип на председателство. Росен Желязков от ГЕРБ-СДС ще бъде подкрепен утре за председател. Той ще се ротира с излъчения от "Продължаваме Промяната - Демократична България" председател на правна комисия.

"Обединихме се заедно, че това ще бъде Росен Желязков. Изборът на председател на Комисията по правни въпроси, каквото изискване беше заложено и при първоначалните разговори, е на ПП-ДБ, очакваме тяхната номинация. Изборът на председател на НС и на председател на комисията по правните въпроси и в началото договорихме, че е възможно да бъде на ротационен принцип при условие, че парламентът работи повече от три месеца, защото това е срокът, който сме уточнили за ротационното председателство, което няма как да бъде скрепено с решение на НС, а е джентълменско споразумение между двете най-големи коалиции в 49-ото Народно събрание", обясни Атанасова.

Списъкът със законопроекти ще бъде предложен на парламента след гласуването на председател, каза Николай Денков от ПП-ДБ.

"Утре очакваме да има избран председател на НС, така че то да стартира редовна работа. Ще бъде предложен списъкът от законопроекти като програма на тази сесия на НС и ако той заработи успешно, след три месеца ще има възможност за ротация на председателя. Така, заедно с председателя на Комисията по правните въпроси да може да работят в синхрон и да се приемат най-важните законопроекти. В това отношение нямаше разногласия. Ние имаме съгласие, че така трябва да продължим".

Снимки: БГНЕС

От "Продължаваме Промяната" и днес заявиха, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС и с негово участие.

"Това, което периодично се появяваше като въпрос - дали тази работа е начало за подготовка за сформиране на съвместно МС, нашият отговор е ясен и категоричен - на тази маса ние обсъждаме само законодателната програма и не обсъждаме сформирането на правителство. Нямаме такъв мандат от националните органи и сформирането на правителство е въпрос на разговор между лидери на партии, а не в работна група за законодателство. Нямаме разногласия и по този въпрос", посочи Денков.

Двете коалиции констатират, че диалогът между тях е започнал добре. Имало е експертен тон и първата политическа сила ще направи всичко възможно да има кабинет.

"Предстоят лидерски разговори, естествено, след като нашите работни групи приключиха дневния ред с мандат, даден от партиите и коалициите в този формат. Предстоят лидерските разговори, това са по-важните разговори предполагам, че в следващите дни", коментира Десислава Атанасова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контузия спря Умарпашаев на полуфиналите на Европейското по борба в Загреб
Контузия спря Умарпашаев на полуфиналите на Европейското по борба в Загреб
Израел отбелязва Деня на възпоменание на жертвите на Холокоста
Израел отбелязва Деня на възпоменание на жертвите на Холокоста