НОВИНИ

Успяваме да върнем много талантливи български деца обратно в страната, заяви създателят на "Инсайт"

bnt avatar logo
от БНТ
19:17, 18.04.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Година след създаването на технологичния институт "Инсайт" към Софийския университет, създателят му проф. Мартин Вечев коментира в "Още от деня" как се развива дейността му.

"Инсайт успя да сътвори нещо, което много малко хора очакват, че ще стане в България - успя да привлече някои от най-талантливите деца на България обратно в страната - докторанти, млади изследователи, които се връщат от едни най-престижните университети в света, за да правят изследвания и наука на световно ниво"

Подобните институции по света целят да са стратегически бази за преподаване, изследвания, както и място за създаване на стартъпи и високотехнологични компании, посочи той. Идеята е "Инсайт" да бъде такава институция за България и Източна Европа.

"Инсайт" е част от Софийския университет в него могат да участват студенти, преподаватели, специалисти, има и множество стажантски програми, обясни проф. Вечев.

В университетите на запад голяма част от дейността на професорите е свързана с изследвания, по-малко с преподаване и това е едно от нещата, които са изключително важни да се пренесат и в България. Инсайт е един вид прототип, който ако сработи, ще донесе най-добрите практики отвън и ще допълни нашата система.

Според проф. Вечев изкуственият интелект ще става все по-мощен и приложим и може да създаде повече възможности за различните професии, а не да ги заличи.

"Със сигурност на всички тези места, които са пример за нас, човекът е на първо място. Всичко се прави от хора. Нашата идея е да привлечем най-талантливите български деца, да ги задържим, ако привличаме чужденци, те да са сериозна добавена стойност към нашите изследвания и образованието", посочи той.

Мечтата ни е да направим България институция на световно ниво, където нашите деца мечтаят да останат, допълни Вечев.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия възобнови инспекциите на корабите с украинско зърно
Русия възобнови инспекциите на корабите с украинско зърно
България ще има участници във всичките пет дисциплини в турнира по бадминтон на Европейските игри в Полша
България ще има участници във всичките пет дисциплини в турнира по бадминтон на Европейските игри в Полша