НОВИНИ

Земеделското министерство ще предложи да бъде гласувана забрана за внос на украинско зърно

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
17:21, 18.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Министерството на земеделието ще предложи кабинетът да гласува временна забрана на внос от Украйна в България на пшеница, слънчоглед и царевица. Очаква се предложението да бъде разгледано на утрешното заседание на Министерския съвет. То идва след недоволство от страна на наши зърнопроизводители срещу вноса от Украйна.

Зърнопроизводителите смятат, че проблемът с украинското зърно не може да бъде решен с изплащането на обезщетения.

"Искаме мерки като транзитни такси за преминаване, за гарантиране на тези коридори, което е много по-важно от средства, които се предлагат", заяви Костадин Костадинов, председател на Българската аграрна камара.

Костадинов посочва, че България е под натиск със създадени транзитни коридори.

"Тук имаме много голям натиск и много голям внос на слънчоглед. Половината слънчоглед, който е излязъл от Украйна е влезнал в България", допълни Костадин Костадинов.

Това не е лошо за българския бизнес, твърди представител на компания за преработка и търговия на слънчоглед. Те също подкрепят зърнопроизводителите, но не искат да се пречи на техния бизнес.

"Произведеният слънчоглед в България не е достатъчен, за да покрие нуждите на преработвателите. Заради това се налага и внос", заяви Яни Янев, представител на компания за преработка и търговия със слънчоглед.

Страната ни произвежда около 2 млн. тона слънчоглед, от тях само 15% се използват за консумация на вътрешния пазар. Слънчогледът, който се внася у нас подлежи на контрол, независимо от неговия произход както при товаренето, така и у нас, който се извършва от независими международни организации. Отделно се извърша и постоянен контрол от Агенция по безопасност на храните.

"Не може да има притеснение в потребителите, че украинското зърно е некачествено и че произвеждаме некачествени продукти. Трябва да се има предвид, че почти всеки втори тон слънчогледово олио в света е с украински произход", допълни Яни Янев.

До момента има 1 млн. тона слънчогледово олио внос на европейския пазар.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вандали оставиха част от Благоевград без осветление
Вандали оставиха част от Благоевград без осветление
Серафим Бързаков: Битките за златото на Наим и Рамазанов са голям успех за България
Серафим Бързаков: Битките за златото на Наим и Рамазанов са голям успех за България