НОВИНИ

България обмисля забрана за внос на украинско зърно

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
14:51, 16.04.2023 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

България обмисля дали да последва Полша и Унгария, които забраниха вноса на украинска пшеница на тяхна територия. Това обяви в Пловдив служебният министър на земеделието и храните Явор Гечев.

Родните зърнопроизводители организираха поредица от протести заради тоновете залежала българска пшеница по складовете и срива на цените. Вносът на украинско зърно в ЕС стана възможен, след като през май миналата година бяха премахнати митата и квотите за внос на зърно от Украйна, с цел да бъде подпомогната страната.

ЕК отхвърля забраните за вноса на украинско зърно от Унгария и Полша

От ЕК определиха едностранното решение на Варшава и Будапеща като "неприемливо" и подчертаха, че подобни мерки трябва да се координират на общоевропейско ниво. Не за първи път Полша и Унгария не се съобразяват с политиките на Брюксел, което пък доведе до спиране на европейски фондове за тях.

Пазарите в Централна и Източна Европа са залети от украинско зърно и храни, които са по-евтини от произведените в Европейския съюз и подбиват цените на местните производители. Вчера Полша и Унгария забраниха вноса на зърно и храни от Украйна, за да защитят земеделските си сектори. По думите на земеделския министър Явор Гечев, съвсем скоро България ще излезе с позиция.

"Имаме вече комуникация на ниво Брюксел, за да видим основанията, на които чисто законово са направени. Да припомня, че всъщност България е първата държава, която поиска реакция от Европейската комисия септември месец, преди два дни имах среща по интернет с колегите от още шест държави, тъй че упорито работим в тази тема и наистина трябва да се запазят и българските интереси. Още повече, че когато две от държавите реагират по този начин, то ако ние не реагираме по сходен, то натрупванията на българска територия могат да станат още по-големи", обясни той.

По данни на земеделското министерство за последната една година има сериозно изкривяване на пазара у нас, особено при продажбата на слънчоглед.

"И миналата, и тази година имаме колосални количества - 50% от слънчогледа, който е влязъл в ЕС, е влязъл в България т.е. най-големите аномалии са в тази насока", каза министър Гечев.

Юридическите екипи на земеделското и икономическото министерство проучват какви са правните основания на базата, на които Унгария и Полша вече наложиха забраната. Темата ще бъде обсъдена с президента и едва след това ще се вземе решение.

"Последните два месеца има засилен внос и на сухо мляко, което се забелязва, разбира се, покрай Великден и на яйца, т.е. множество са продуктите. Ние и в момента имаме много засилен фитосанитарен контрол, има оплаквания доста сериозни от това, че ние взимаме проби и тези проби изчакват, може би около две седмици, защото имаме информация от други държави, че са локализирани и намерени пестициди", каза още Гечев.

В писмо до Европейската комисия миналия месец премиерите на пет източноевропейски държави, сред които и България, посочиха, че мащабите на увеличението на продукти, като зърно, яйца, пилешко, захар и маслодайни култури са безпрецедентни и че трябва да се обмисли въвеждането на мита върху украинския селскостопански внос.

За спешни мерки от Брюксел настояха в петък и земеделските министри на 6 държави, сред които и Явор Гечев. Днес Европейската комисия определи въведените от Унгария и Полша едностранни забрани за неприемливи. Търговската политика на ЕС е изключителна компетентност на цялата общност, така че всякакви едностранни действия са недопустими, заявиха от Брюксел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Динамо Москва и Цветан Соколов поведоха на Зенит в полуфиналите на руската Суперлига
Динамо Москва и Цветан Соколов поведоха на Зенит в полуфиналите на руската Суперлига
Пясъчна фигура на Иисус Христос на бургаския плаж (Снимки)
Пясъчна фигура на Иисус Христос на бургаския плаж (Снимки)