НОВИНИ

България подготвя временна забрана на вноса на храни от Украйна с изключение на транзитните стоки

bnt avatar logo
от БНТ
18:26, 18.04.2023
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Министерски съвет ще обсъди утре решение за временна забрана на вноса на храни от Украйна с изключение на стоките, преминаващи транзитно за други държави. Това заяви в "Още от деня" министъра на земеделието Явор Гечев.

Забраната ще включва широк спектър от храни като различни видове зърно и зърнени изделия (пшеница, ръж, слънчоглед, елда, ечемик, ръж, овесени ядки, соя, ленено семе), мед, мляко, плодове и зеленчуци - пресни и преработени, месо, рапица, вино и етилов алкохол.

Срокът на забраната не е уточнен като тя може да бъде вдигната при намаляване на натиска върху българските фермери, допълни Гечев.

Полша наложи забрана за вноса на зърно и храни от Украйна

Според земеделския министър сегашните коридори на внос на храни от Украйна са изкривени и не съответстват на принципите на европейска солидарност.

Уточни, че страната ни е солидарна с Украйна и я подкрепя, но проблемът е със самия механизъм на внос в ЕС, който позволява продукцията да се натрупва в периферните държави, а останалите да не проявяват нужната солидарност.

И Румъния обмисля забрана на вноса на украинско зърно

"ЕС е стандарт – не стига, че взимаме по-малко пари от партньорите ни, ние сме на първа линия на износа на украинска продукция. Не само зърнените култури са проблем. Имаме повече разходи, защото не ползваме много препарати, които в ЕС са забранени и това оскъпява производството, а в Украйна няма такива изисквания. Това, което искаме, е вътрешна солидарност. Ако ЕК ще заменя солидарността с глоби, няма да е философията на ЕС, който познавам и искам. Аз съм убеден европеец и смятам, че гласът ни трябва да се чува и зачита", посочи той.

ЕК отхвърля забраните за вноса на украинско зърно от Унгария и Полша

Земеделският министър изтъкна, че храните, внесени от Украйна, подлежат на допълнителен засилен фитосанитарен контрол у нас, за да се гарантира безопасното им съдържание.

Унгария забрани вноса на украинско зърно

Добави, че България първа е поставила въпроса за този проблем преди повече от половин година, но реакция от Брюксел все още няма. Сега още няколко европейски държави, в съседство до Украйна, са предприели действия в тази посока.

"Ние сме солидарни с Украйна, но едното не може да е за сметка на другото – какво, да изберем кой да фалира ли? Три държави вече са с декларации за спиране на вноса. Ако ние не спрем вноса, то всичко, което отива към коридора за Полша и Унгария, на практика ще се окаже в Румъния и България. Тоест, ако ние в момента не спрем еквивалентно мярката с другите колеги, то на практика ще се изместят коридорите насам. Очаквам Брюксел да разбере, че финансовите компенсации не са важните в случая, а е важна една друга солидарност, която да е еднаква за всички фермери", заяви земеделският министър.

В петък на посещение в България пристига украинският министър на земеделието, каза още Гечев.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа затвори пътя между пловдивските села Златитрап и Брестовица
Катастрофа затвори пътя между пловдивските села Златитрап и Брестовица
Волейболистките до 17 г. започват участието си в квалификациите за Европейско първенство
Волейболистките до 17 г. започват участието си в квалификациите за Европейско първенство