НОВИНИ

Росен Желязков ще е председател на 49-ото НС, след три месеца е възможна ротация

росен желязков председател ото три месеца обмисля ротация
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:07, 18.04.2023
5236
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Росен Желязков да бъде избран за председател на 49-ото Народно събрание. Ако парламентът работи повече от 3 месеца, е възможно да има ротация на базата на джентълменско споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. За това се договориха от двете най-големи парламентарно представени политически формации след серията срещи за законодателната програма на 49-ия парламент.

Докато Росен Желязков е председател на Народното събрание, председателят на правната комисия ще е от ПГ на ПП-ДБ. Той ще бъде номиниран след обсъждане на ръководството на коалицията.

Ако се стигне до ротация, ще бъде сменен и председателят на правната комисия.

Двете най-големи парламентарно представени формации са изготвили общ списък със законопроекти, който ще предложат на останалите политически сили. Те касаят реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването на България към еврозоната и Шенген, законопроектите за промени в НПК, КПКОНПИ и защита от домашно насилие.

"Утре очакваме да има избран председател на Народното събрание, така че то да започне редовна работа. Ще бъде предложен списъкът със законопроекти като програма на тази сесия на парламента и ако той работи успешно, след три месеца ще има възможност за ротация на председателя на НС, така че заедно с председателя на Комисията по правни въпроси да работят в синхрон и да може да приемат останалите законопроекти", каза Николай Денков от ПП-ДБ.

Законодателната програма ще бъде представена и на останалите парламентарно представени политически сили в търсене на подкрепа, както и на конституционно мнозинство за съдебна реформа.

Преговори за правителство не са водени в рамките на работната група.

Николай Денков, ПП-ДБ: "Нашият отговор винаги е бил ясен и категоричен - на тази маса обсъждаме само законодателната ни програма, не обсъждаме съставянето на правителство. Нямаме такъв мандат, даден ни от националните ни органи и сформирането на правителство е въпрос на разговори между лидери на партии, а не на работна група за законодателство".

Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС: "Давайки си ясна сметка, че тези усилия са част от един по-голям процес и по-дълъг път, но и отчитайки, че колегите имат решения на националните им органи по отношение на бъдещо правителство, ние категорично заявяваме, че сега най-важна е държавата ни и апелираме конструктивния тон и диалог да продължи, така че да се изпълни основната мисия на всеки един парламент - да излъчим работещо редовно правителство".

Николай Денков, ПП-ДБ: Ние този етап, с който ще стартира Народното събрание, го приключваме. Надяваме се утре сутринта и след това започват всички разговори, свързани със всичко останало - комисии, смяна на членове на регулатори и правителство, но това правителство е отговорност на мандатоносителя и той трябва да реши как ще подходи. Ние имаме решение на нашите национални съвети, че няма да подкрепим правителство с първия мандат. То не е променено. Ще го обсъдим отново, но не вярвам да има изменения в тази позиция. Въпросът е има ли друга работеща конструкция, която би могла да сработи. Днес е твърде рано да обсъждаме този въпрос.

Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС: "Диалогът е изключително необходим и струва ми се, че преди 2 месеца, преди 2 години никой не си представяше, че ще успеем в името на някаква обща цел да седнем на една маса и да водим този диалог. Тонът е конструктивен, колегиален и експертен. В този смисъл ние ще положим всички усилия за редовно правителство".

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС поясни, че тепърва предстоят лидерски разговори. Тя отново защити позицията на ГЕРБ-СДС, че без работещ кабинет не трябва да има бюджет.

"Ние сме убедени, че трябва да има редовно правителство, което да одобри свой бюджет и да провежда чрез този бюджет политиките, по които има съгласие за определен период от време", поясни тя.

ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА: Къде се разминават и къде се сближават партиите

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА и Левски отнесоха солени глоби след Вечното дерби
ЦСКА и Левски отнесоха солени глоби след Вечното дерби
Григор Димитров научи името на първия си съперник на тенис турнира в Барселона
Григор Димитров научи името на първия си съперник на тенис турнира в Барселона