НОВИНИ

ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА: Къде се разминават и къде се сближават партиите

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:30, 16.04.2023
Чете се за: 09:15 мин.
Политика
първият пленарен ден приключи без избор председател народното събрание
Слушай новината

Първото заседание на парламента започна и все още не е свършило. Препъвайки се в първия опит за избор на председател, партиите, представени в 49-ото Народно събрание, очертаха позициите си по основните парламентарни задачи. Консенсусът изглежда невъзможен и продължаваме да се движим в спиралата на политическата безизходица. Все пак къде се доближават позициите на шестте парламентарни формации и къде се разминават по три основни точки: председателя на Народното събрание, редовното правителство и неотложните законодателни приоритети.

  • ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

От ГЕРБ-СДС настояват да се спази традиционната парламентарна практика и най-голямата политическа формация да излъчи първият сред равни. От ГЕРБ-СДС предлагат за поста Росен Желязков.

От "Продължаваме Промяната - Демократична България" гласуват "въздържал се" за Желязков и предлагат председателят на парламента да се ротира между първия и втория. За да се спази Конституцията предлагат първите два месеца (срокът подлежи на обсъждане) да се избере кандидатът на ГЕРБ-СДС. В "джентълменско споразумение" да е уговорено кога той ще подаде оставка и за следващ председател да се избере, посочен от втората формация кандидат. И казват, че ако се приеме този принцип, те ще предложат Никола Минчев.

От "Възраждане" издигат кандидатурата на Петър Петров, против са предлаганата от ПП-ДБ ротация. Отказват да подкрепят и друг кандидат.

Втори неуспешен опит за избор на председател на 49-ото НС

От ДПС признават правото на най-голямата формация ГЕРБ-СДС да посочи председател на парламента. За кандидатурата на Росен Желязков обаче гласуват "въздържал се" и не издигат свой кандидат за поста. Противопоставят се на предложението за ротация, като го наричат противоконституционно и казват, че в нито един национален парламент на европейска държава няма такава практика.

От "БСП за България" също подкрепят правото на първата формация да предложи председател. Казват обаче, че отговорност на ГЕРБ-СДС е да намери подкрепа и също гласуват "въздържал се" за кандидатурата на Росен Желязков. След среща с Бойко Борисов, Корнелия Нинова обяви, че няма да подкрепят Желязков и при следващи гласувания. От левицата също са против предложението за ротация на поста председател на Народното събрание.

Нинова: ГЕРБ и ПП-ДБ водят разговори за някакъв странен хибрид - ротационно председателство

От "Има такъв народ" застават на позицията, че председателят на парламента трябва да бъде от най-голямата формация. Те единствени, освен ГЕРБ-СДС, гласуваха "за" Росен Желязков. От партията на Слави Трифонов също са против ротационната смяна на парламентарни председатели.

  • РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО

От ГЕРБ-СДС казват, че с първия мандат със сигурност ще предложат структура и състав на правителство.

Бойко Борисов декларира, че "Вариант А" е да направи коалиционен кабинет заедно с "Продължаваме Промяната - Демократична България" и докато не бъде изчерпана тази възможност за кабинет с други партии няма да разговаря. Борисов казва обаче, че има и "Вариант Б" да предложи правителство на малцинството. Пред журналисти, той посочи и "Вариант В" - съставът на служебния кабинет да бъде предложен и гласуван като редовен кабинет, излъчен от парламента. Служебният премиер Гълъб Донев обаче, отхвърли такава възможност.

Бойко Борисов: Искам да направя правителство с ПП-ДБ

"Продължаваме Промяната - Демократична България" казват, че в момента отговорността за съставяне на кабинет е на първата политическа сила. Отхвърлят всякаква възможност да подкрепят правителство с мандат или участието на ГЕРБ-СДС. Казват, че при връчването на втори мандат ще предложат тяхно правителство на малцинството.

От "Възраждане" ще подкрепят единствено кабинет с мандат на партията на Костадин Костадинов и ще гласуват против всяко друго предложение за правителство.

От ДПС казват, че правителство трябва да има и са готови на разговори. Не заявяват предварителна подкрепа или отказ на такава нито с първия, нито с втория мандат. Акцентират, че в парламента е нужен диалог и призовават да се състави "евроатлантическо" мнозинство, като подчертават, че то може да бъде дори конституционно.

Карадайъ: В това Народно събрание има воля за разговори

От "БСП за България" казват, че отговорността за правителство е на първите две парламентарни сили - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

От "Има такъв народ" са на мнение, че правителство трябва да има. Казват, че със своите 11 депутати няма решаващ глас, но ще бъдат гарант, че правителството ще бъде контролирано от парламента.

  • ПРИОРИТЕТИ

Още във втория ден на парламента двете най-големи формации направиха "малка, но първа крачка напред". Определиха общи законодателни приоритети и дори сформираха обща работна група, която да работи по тях. Дадоха и безпрецедентен общ брифинг, на който един до друг застанаха Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС и акад. Николай Денков от "Продължаваме Промяната - Демократична България". Изготвянето на обща законодателна програма обвързаха и с избора на парламентарен председател.

Малка крачка напред: Политическите сили уточняват законодателните приоритети на 49-ото НС

От ГЕРБ-СДС предлагат като основни приоритети икономическото възстановяване,овладяването на инфлацията, ниския бюджетен дефицит. В законодателната програма казват, че трябва да бъдат приети законите, които имат отношение към приемането ни в Шенген и еврозоната, Плана за възстановяване и устойчивост и съдебната реформа. От партията на Борисов са против приемането на бюджет, ако няма съставено правителство. Аргументът им е, че при евентуални нови избори през лятото, бюджетът ще бъде подложен на популистки натиск за повече разходи, за които няма да има достатъчно приходи.

От "Продължаваме Промяната - Демократична България" са на обратното мнение за Бюджет 2023. Те казват, че той трябва да бъде приет и да не бъде обвързан със съставянето на редовен кабинет. По отношение на законодателните приоритети - те съвпадат с тези на най-голямата партия. Двете формации - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ дори за няколко часа успяха да формират обща работна група, да уточнят законопроектите, които да бъдат приети през първата парламентарна сесия и дори да поставят срок до идващата сряда, тези закони да бъдат подготвени.

ПП-ДБ: Взехме решение да излъчим екип от 8 юристи, които да подготвят законодателна програма

От "Възраждане" се обявиха за запазване на лева и финансовата независимост. Обявяват се против подпомагането на Украйна. Искат и предоговаряне на отношенията ни с Европейския съюз.

От ДПС също подкрепят законите за Шенген, еврозоната и Плана за възстановяване и устойчивост. Казват, че трябва да има редовен кабинет с ясен срок на действие, който да гарантира, че страната няма да се отклони от евроатлантическия си курс.

От "БСП за България" също се обявяват за необходимостта от работещи парламент и правителство. Обявяват се против всеки опит за повишаване на данъци и искат по-високи доходи. И лявата партия е против изпращането на военна помощ за Украйна.

снимки: Десислава Кулелиева (БНТ) и БГНЕС

От "Има такъв народ" са най-лаконични. Казват, че този път ще направят всичко възможно този парламент да работи и да решава кризите.

Слави Трифонов: Случващото се в Народното събрание е абсолютен фарс

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гуардиола: Срещата с Арсенал може да се окаже и финал за титлата
Гуардиола: Срещата с Арсенал може да се окаже и финал за титлата
Земетресение с магнитуд 4,2 в Босна и Херцеговина
Земетресение с магнитуд 4,2 в Босна и Херцеговина