НОВИНИ

Гълъб Донев призова да се търсят допирателни за широка коалиция

гълъб донев призова търсят допирателни широка коалиция
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
11:26, 13.04.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание трябва да работи в единство, а партиите да търсят допирателните линии, по които да направят широка коалиция, която да работи ефективно по решаването на проблемите на българските граждани. Това коментира служебният премиер Гълъб Донев.

Той определи като политическа ирония предложението на Бойко Борисов служебният кабинет да получи мандат на редовно правителство и уточни, че той самият не би приел предложение за участие в редовен Министерски съвет.

"Служебното правителство се справя перфектно, но въпреки това добре е политическите партии, които носят политическата отговорност, да поемат личната си отговорност за това и да обявят твърдо дали ще продължат по същия начин или ще търсят компромиса и допирателните точки, където да срещнат своите и интересите на българските граждани", каза Донев.

Ако няма редовно правителство до края на април, служебният кабинет ще внесе в Народното събрание проекта на Бюджет 2023, потвърди той, но изрази надежда да не се стига до там.

"Парламентът е този, който приема законите, приема и бюджета. Апелирам отново към българските политици да проявят отговорност за това, за което са избрани - да приемат законите в България", каза Донев.

Министър-председателят увери, че засега няма пряка опасност България да загуби 2 млрд. лева по Плана за възстановяване и устойчивост. Днес служебният кабинет внасят повторно в НС законопроектите по Плана, съдържащи, по думите на Донев, всички реформи и срокове, в които трябва да бъдат направени.

"Работим за това да не се стигне до такава ситуация, при която България да загуби пари по Плана за възстановяване и устойчивост", увери служебният премиер.

Преговорите с ЕК за предоговаряне на Плана продължават на 20 април.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП-ДБ: Взехме решение да излъчим екип от 8 юристи, които да подготвят законодателна програма
ПП-ДБ: Взехме решение да излъчим екип от 8 юристи, които да подготвят законодателна програма
Бойко Борисов: Лично поех ангажимент да разговарям с лидерите
Бойко Борисов: Лично поех ангажимент да разговарям с лидерите