НОВИНИ

Кой и защо цензурира книги в САЩ?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:40, 18.04.2023
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

1269 - толкова молби за цензуриране на книги и учебни материали са получени през миналата година в САЩ. Данните са на американската библиотечна асоциация и показват почти двойно увеличение на исканията за забрана на определени книги. Според неправителствените организации, тенденцията се задълбочава. Кой и защо забранява книги, и кои са заглавията, които притесняват американците - отговорите следват.

58% от исканията са свързани с книги, които са част от училищни библиотеки или са включени в списъците за класно и извънкласно четене. 41% от молбите за цензура се отнасят за книги в обществени библиотеки. Най-много желаещи да забраняват определени заглавия има в Тексас, Пенсилвания и Флорида. Повечето от "неудобните" книги се отнасят за ЛГБТИ общността и расизма.

Броят на "нежеланите книги" ще се увеличава, твърдят от организацията с нестопанска цел Пен Америка, която защитава правото на свободно изразяване.

"Катализатори на тези инициативи са политици и различни групи активисти. Не става дума за родители, които просто са влезли в сайтовете на училищните библиотеки и са решили, че ще "атакуват" дадени заглавия. Изисква се определен тип мислене. А забележителното е, че хората, които искат дадена книга да бъде забранена, свободно признават, че не са я чели", заяви Джонатан Фрейдман, директор програма "Свободно изразяване и образование".

Политическият нюанс - губернаторът на Флорида Рон ДеСантис - възможен кандидат на Републиканската партия за президент, е сред привържениците на държавната цензура и съвременните забрани на книги. Флорида работи по редица законопроекти, които предвиждат забрана не само на книги, но и на събития, които са свързани с приобщаването и равенството.

Ашли Перез е автор на младежкия роман "От тъмнината" и университетски преподавател. Според Пен Америка книгата ѝ е третата най-желана да бъде забранена за миналата учебна година. Романът ѝ разказва любовната история между млад чернокож и американка с мексикански корени.

"Книгата ми беше забранена през 2021 година в окръг Лийндър, Тексас, защото беше включена в списък с препоръчителна, не със задължителна литература. Причината определените заглавия да бъдат забранени е, че предлагат нещо различно от това, което дава "традиционната литература" за младежи. Те разказват истории за хора, които традиционна не са в центъра на разказите в училищните библиотеки", заяви Ашли Перез, автор и асистент в университета на Охайо.

Много популярни личности в САЩ, сред които писатели и актьори, остро осъждат опитите за цензура на книги, кампанията е с #ОставетеАмерикаДаЧете. На места се провеждат протести, организират се шествия. Привържениците на забраната пък твърдят, че опазват здравето и същността на американското общество и ценности.

"Очакванията ми са, че тази тенденция - и за забраните на книги, и борбата срещу това, ще за задълбочи. Но трябва да осъзнаем, че борбата ни е за демокрацията и за основополагащи свободи. И за това, че те трябва да важат за всеки един от нас - именно това е в риск в момента", заяви Джонатан Фрейдман, директор програма "Свободно изразяване и образование".

Стига се до крайности - съд в Тексас постанови в окръг Лано да бъдат върнати в библиотеката 12 заглавия, забранени от местните законодатели. В отговор те обмислят дали да не затворят цялата библиотека.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Андреев спечели бронз в изхвърлянето на Европейското по щанги в Ереван
Божидар Андреев спечели бронз в изхвърлянето на Европейското по щанги в Ереван
Александър Лазаров отпадна рано-рано на "Чалънджър" в Оейраш
Александър Лазаров отпадна рано-рано на "Чалънджър" в Оейраш