НОВИНИ

Тази вечер в "Европейци": Как учен от Крит изобрети вечен дезинфектант?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
15:25, 04.12.2022
Чете се за: 03:10 мин.
Европейци
Слушай новината

Може ли "пандемия" да е все по-рядко използвана дума и вирусите вече да не преобръщат ритъма на света? Да е отговорът на героя в днешния епизод на "Европейци". На остров Крит, професор Георгиос Кариакидис създава дезинфектант, който може да бъде вграден дори в стените и действието му да е вечно.

"Не само водата не може да го измие, ами дори кола да мине през повърхността - материалът е сложен достатъчно дълбоко и ще си остане непокътнат", разказва професорът.

Гледайте целия епизод на "Европейци" ТУК

Тази идея се ражда много преди ковид и формулата идва точно навреме. Точно, когато светът започна да се вглежда в невидимите опасности - във въздуха, който дишаме всяка година циркулират 50 вируса. По предметите, които докосваме, място си намират хиляди бактерии. 30 от тях могат да разболеят човек.

"Можем да го приложим навсякъде. Даже в градския траспорт. Пръскаме в плата на седалките и сме сигурни, че сядаме на място, където няма никакви вируси и бактери. Каквито и вируси да има - дезинфектантът ги убива. Завинаги. Докато някой не реши да смени седалките. Можем да сложим дезинфектанта дори на филтъра на климатика и на филтъра на колата. Така ще имаме чист въздух без всички замърсители, които иначе дишаме. Без вируси. Може да го използваме върху платове - в болниците, в хотелите. Решихме да провбаме да дезинфекцираме и медицинския център на военната болница в Гърция. Една година след това направихме тест и видяхме, че патогените са намалели с 99,99%", разказва Георгиос Кариакидис.

Решаваме да подложим всичко това на съмнение. И отиваме в тунела, в който една част от стената е боядисана с боя, в която има дезинфектант, сложен там преди осем години. На мястото, където дезинфектантът не е нанесен има много мръсотия. А в частта, където е нанесен дезинфектантът преди 8 години, мръсотията е много по-малко.

Европа също е проверила и повярвала на идеята. И след това я е подкрепила с почти половин милион евро. Всички пари Георгиос е инвестирал обратно в развитие на дезинфектанта. Тази работа все още не е започнала да му се отплаща. Но печалбата под форма на пари не е това, което го вълнува сега. Друга е печалбата.

"Щастлив съм, че продължавам да работя. И то по нещо, което има смисъл за обществото. Не за да ставам богат, а защото искам да направя живота на хора по-добър".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец обърна Левски и продължава към 1/4-финалите за Купата на България
Лудогорец обърна Левски и продължава към 1/4-финалите за Купата на България
Три българки започнаха с победи в квалифиакциите на тенис турнир в Дубай
Три българки започнаха с победи в квалифиакциите на тенис турнир в Дубай