НОВИНИ

Тел Авив и Вашингтон на различни позиции за решаване на конфликта Израел - Хамас

Съюзниците на Израел, включително Вашингтон, настояват за постигане на решение с 2 държави

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:29, 19.01.2024
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е заявил пред Съединените щати, че е против създаването на палестинска държава след края на войната в Газа. На пресконференция Нетаняху потвърди, че израелската офанзива ще продължи до постигането на "пълна победа" - унищожаването на Хамас и освобождаването на заложниците, като това може да отнеме много месеци.

Съюзниците на Израел, включително Съединените щати, настояват за постигане на решение с две държави.

Категоричният тон на Бенямин Нетаняху засилва напрежението между съюзниците. Ден след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Израел никога няма да има "истинска сигурност" без ясен път към независима палестинска държава израелският премиер открито се противопостави на идеята.

"30 години повтарям, че този конфликт не е заради липсата на държава - палестинска държава, а заради съществуването на държава - израелска държава. Израел трябва да има контрол над сигурността на цялата територия, западно от река Йордан. Това е необходимо условие. Казвам тази истина на нашите американски приятели и спирам опитите да ни принудят към една реалност, която би навредила на сигурността на Израел", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Коментарът предизвика незабавната реакция на Белия дом, откъдето заявиха, че президентът Джо Байдън няма да спре да работи за постигането на решение с две държави.

"Вярваме, че този и всички останали конфликти в даден момент ще приключат и че е необходим политически път напред за създаването на палестинска държава. Това е единственият начин, не просто да отговорим на законните надежди, мечти и стремежи на палестинския народ, но това е единственият начин да се осигури трайна сигурност за израелския народ", допълни Матю Милър, говорител на Държавния департамент.

Без независима палестинска държава няма да има нито сигурност, нито стабилност в региона, коментира говорител на палестинския президент Махмуд Абас.

Саудитският външен министър заяви от Давос, че кралството е готово да установи пълноценни отношения с Израел, като част от по-голямо политическо споразумение, но това може да стане само чрез мир за палестинците и палестинска държава.

На този фон израелската армия извърши масирана бомбардировка в южната част на Ивицата Газа. Палестинският Червен полумесец заяви, че районът на болницата "Ал Амал" в Хан Юнис е бил подложен на интензивен артилерийски обстрел, а здравното министерство, контролирано от Хамас, съобщи, че при ударите тази нощ в анклава са убити 77 души.

Хуманитарната ситуация остава критична. Световната здравна организация съобщи, че е регистрирала 24 случая на хепатит А и хиляди случаи на жълтеница.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое привлече юноша на Реал Мадрид
Берое привлече юноша на Реал Мадрид
САЩ: Не сме във война с хутите
САЩ: Не сме във война с хутите