НОВИНИ

Тестват 7000 учители в София за антитела за COVID-19

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
14:27, 24.09.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Здраве
тестват 000 учители софия антитела covid
Снимка: Архив/БГНЕС

Здравната инспекция тества между 5000 и 7000 учители в столицата за антитела срещу коронавирус. Около 400 учители вече са минали на изследване, съобщи директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

"Това не е PCR тест. Това е изследване за антитела. Тоест за прясна или за прекарана инфекция от страна на учителите", обясни Пенчев.

Изследват се предимно учители с хронични заболявания около и над 60 години. Изследването се очаква да приключи в края на октомври.

Здравното министерство следи ежедневно ситуацията в училищата.

"Ясни са критериите, когато училищата могат да бъдат затваряни. Всичко зависи от броя на заболелите деца", съобщи здравният министър доц. Костадин Ангелов.

По думите му в момента случаите на коронавирус са внесени отвън и не са от разпространение в самото училище, защото от началото на учебната година е минало твърде малко време.

"Не се предвижда затягане на мерките. Към настоящия момент ще останат тези мерки, които са и сега", каза Ангелов във връзка с решението за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември.

Кой ще се тества от РЗИ при положителен случай в училище или детска градина?

Шефът на Столичната РЗИ обясни: "Това е решение на лекар епидемиолог, който извършва епидемиологично проучване. И всеки един случай ще бъде сам за себе си контролиран, анализиран. И тогава ще се вземат окончателни решения".

"В хода на проучването ще се преценява точно дали, кога и на колко хора трябва да бъдат направени тестове", допълни Пенчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Иванов спечели седма победа
Даниел Иванов спечели седма победа
Ван Марвайк: Де Бур е точният избор за селекционер на Нидерландия
Ван Марвайк: Де Бур е точният избор за селекционер на Нидерландия