НОВИНИ

Тихомир Иванов: Надявам се успехите на България в Париж да привлекат децата към спорта

Лекоатлетът е доволен от постижението си на Олимпийските игри.

Тихомир Иванов Париж 2024
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
14:11, 13.08.2024
Чете се за: 06:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Тихомир Иванов оценява много високо осмото място, на което се класира в скока на височина на Олимпийските игри в Париж.

30-годишният Иванов единствен от петимата български лекоатлети успя да стигне финал във френската столица и с личен резултат за сезона от 227 сантиметра завърши на осми, с което подобри с две места най-доброто си олимпийско представяне от Рио 2016.

Как оценяваш представянето си в Париж?

- Личната ми субективна оценка на база целия сезон е, че представянето ми е много добро. Може би щях да си дам „отличен“, ако бях преодолял 231 см - не толкова за това каква позиция щях да заема с този резултат, а просто защото щях да продължа състезанието. Много съм доволен от скоковете на 231 см, тъй като това ми е личният резултат, постигнат преди седем години. Последните ми сполучливи опити на 230 см са от 2019 г., когато го направих два пъти през сезона. Самият факт, че именно на най-големия форум успях да скачам на височината на личния си резултат, говори достатъчно. Само преди месец на националното първенство постигнах едва 217 см, но съумях да се подготвя и да скачам на най-високото ниво. Щастлив съм, горд съм, доказах на себе си отново, че мога да се справям именно на големите форуми, когато е най важното състезание и да реализирам най-добрия си резултат за сезона именно там.

Каква е стойността на осмото място на олимпийски игри в скока на височина?

- Много голяма. Видях статистика, че това всъщност е най-доброто класиране за България на олимпийски игри в скока на височина за мъже, което ме радва. Атлетиката, също като плуването и тениса, да речем, са изключително конкурентни спортове, в които дори влизането сред първите 20 е значимо постижение. За мен класирането за финала беше чудесен резултат. Много се радвам, че в третото си участие на олимпийски игри постигнах и най-доброто си класиране до момента.

Как се подготви на място в Париж за този резултат?

- Вече имах опит на олимпийски игри и нямах никакво напрежение, поне докато не дойде моето време за изява. Може би след като вече знаех какво ме очаква, от момента, в който прекрачих вратите на олимпийското село, в мен нямаше притеснение. Знаех защо съм там и каква е целта ми. Затова си казах – „Ти си на лагер в олимпийското село, не променяй нищо, което до сега е работило за теб през сезона. Ежедневието ти трябва да е същото, за да може съзнанието ти да е спокойно и да останеш концентриран за твоя ден“. Така и постъпих - денят ми минаваше така, както когато съм в Атина. Нищо ново, нищо, което да създава ненужна временна емоция - било то положителна или отрицателна. Действие А – Б – В (кафе, закуска, тренировка, възстановяване и най-важното - добър сън). Смятам, че се справих доста добре с тази нагласа. Показателно е, че едва в последния ден, след като вече беше приключило състезанието ми, се отпуснах и направих обиколка на цялото село с колело (отново „по гръцки“, тъй като в Атина се придвижвам с колело), намерих олимпийските кръгове и другите забележителности и развлечения, създадени за спортистите в селото.

Какво е мнението ти за игрите?

- Цялостно всичко беше много добре организирано, игрите бяха вълнуващи. Видяхме забележителни постижения в различни спортове. Най-важното за нас като българи е, че постигнахме големи успехи. И не говоря само за спечелените медали. Поздравявам всички спортисти за отдадеността и желанието и за това, че дадоха най-доброто от себе си. Наред с медалите имахме и класирания в десетката с огромна стойност, които не бива да се подценяват. Надявам се тази положителна енергия да се използва и да привлечем децата към спорта – на първо място да спортуват, да има масов спорт, а след това тези, които имат талант, да се развият и да печелят още медали.

Мечтаеш ли за Лос Анджелис 2028?

- И преди съм го казвал, но никога не съм имал мечта да участвам на олимпийски игри. Може да звучи странно, но е така. И ето, че имах удоволствието да се състезавам в Рио 2016, в Токио 2020 и сега в Париж, като два пъти бях финалист и имам десето и осмо място. Със сигурност, ако съм здрав и имам възможност, ще се радвам да представям България и на четвърти континент на олимпийски игри.

Какво предстои за теб и какви са ти целите?

- Вече съм си вкъщи в Стара Загора, ще си почина до сряда и се връщам обратно на пистата, защото сезонът продължава. Чувствам се чудесно и не искам да изпускам възможности да скачам отново някъде. Очаквам информация до няколко дни от моя мениджър и с треньора ми Георги Помашки ще вземем решение къде и колко старта да направя. Олимпийските игри бяха черешката на тортата за този олимпийски цикъл, а в останалите състезания през сезона просто ще се насладя на моята любима дисциплина.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НА ЖИВО: Изявление на Калин Стоянов след инцидента със застрелян от детето му полицай
НА ЖИВО: Изявление на Калин Стоянов след инцидента със застрелян от детето му полицай
Спасиха щъркелче в Тетевен
Спасиха щъркелче в Тетевен