НОВИНИ

Тийнейджърка, заснела убийството на Джордж Флойд, получи награда "Пулицър"

тийнейджърка заснела убийството джордж флойд получи награда пулицър
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
08:58, 12.06.2021
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

Тийнейджърка, заснела убийството на Джордж Флойд от полицай, получи специална награда за журналистика от борда на „Пулицър”.

18-годишната Дарнела Фрейзър е отличена за своята смелост, казаха от комисията на „Пулицър”.

Видеото ѝ предизвика протести за расова справедливост по целия свят и беше използвано като доказателство в процеса, в който беше осъден полицаят Дерек Шовин.

Наградите „Пулицър” са най-престижните журналистически награди в САЩ. Комитетът заяви, че награждават Фрейзър за "смелото записване на убийството на Джордж Флойд, видеоклип, който предизвика протести срещу полицейската жестокост по целия свят, подчертавайки решаващата роля на гражданите в стремежа на журналистите за истина и справедливост".

Фрейзър се оказва в близост до мястото на ареста на Флойд, докато се разхожда с братовчед си в Минеаполис на 25 май миналата година. Тя заяви пред съда, че е започнала да записва инцидента на телефона си, защото „видяла човек, ужасен, молещ се за живота си”. Фрейзър описва как е чула Флойд да казва „Не мога да дишам”.

Смъртта на Джордж Флойд по време на ареста му се превърна в символ на полицейска жестокост - особено срещу цветнокожи и предизвика демонстрации за расова справедливост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елизабет Втора и лидерите на Г-7 в ботаническата градина Еден (Снимки)
Елизабет Втора и лидерите на Г-7 в ботаническата градина Еден (Снимки)
Почина японският Нобелов лауреат Ей-Ичи Негиши
Почина японският Нобелов лауреат Ей-Ичи Негиши