НОВИНИ

Полицаят Дерек Шовин е признат за виновен за смъртта на Джордж Флойд

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:36, 21.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Полицаят от Минеаполис Дерек Шовин беше признат за виновен по всички обвинения за причиняването на смъртта на Джордж Флойд. Чернокожият мъж почина на 25 май миналата година при полицейско задържане. Бившият вече полицай може да получи между 12 и 40 години лишаване от свобода. Присъдата ще бъде произнесена до 8 седмици.

Усещане за възмездие, радост, облекчение - почти година след смъртта на Джордж Флойд хиляди привърженици на движението "Животът на чернокожите има значение" излязоха по улиците на Съедините щати, но този път, за да празнуват.

"Изпитвам облекчение. Благодарна съм, че съдиите видяха това, което видя целият свят - че това е убийство", коментира жителка.

Почти 11 часа съдебното жури обсъжда виновен ли е 45-годишният Дерек Шовин за смъртта на Джордж Флойд. Процесът продължи 3 седмици. Срещу бившия полицай от Минеаполис бяха повдигнати 3 обвинения - в предумишлено убийство втора и трета степен и втора степен непредумишлено убийство. Той беше признат за виновен и по трите.

"Нито една присъда не може да върне Джордж Флойд. Но присъдата има ясно послание, че животът има значение. Животът на всеки един човек има значение!", каза прокурорът Джери Блекуел.

Джордж Флойд почина при задържане, докато бившият полицай го притиска с коляното си в продължение на девет минути. Заснетите кадри разкриха отчаяните опити на Флойд да обясни, че не може да диша.

"Днес отново може да дишаме!", каза братът на починалия Филинойс Флойд.

Американският президент призова за обединение на нацията.

"Никой не може да бъде над закона. И днешната присъда изпраща това послание, но не е достатъчно. Не можем да спрем до тук. За да постигнем реална промяна и реформа, можем и трябва да направим повече, за да намалим вероятността трагедии като тази някога да се случат отново", заяви Байдън.

Проектозакон за реформа на полицията вече носи името на Джордж Флойд. Вицепрезидентът Камала Харис заяви, че президентската администрация ще настоява Сенатът да приеме закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският посланик е привикан на разговори в чешкото външно министерство
Руският посланик е привикан на разговори в чешкото външно министерство
Изписват Борисов от болницата. Ще отиде ли в Народното събрание?
Изписват Борисов от болницата. Ще отиде ли в Народното събрание?