НОВИНИ

В София пускат тролей, изрисуван с български шевици

bnt avatar logo
от БНТ
21:43, 20.04.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Общество
Слушай новината

Тролей, изрисуван с български шевици и фолклорни мотиви от 21 страни от 5 континента, тръгва от утре из улиците на София. С шареното возило се отбелязва 80-ата годишнина от първия тролейбус в столицата. Съчлененото возило ще се движи по линия 1 следващите 12 месеца.

Любовта към изкуството и интересът към културното наследство раждат идеята за галерията на колела. Нейната авторка събира на едно място фолклорни мотиви от различни страни и показва връзката между тях.

"Имаме изключителна близост в усещане, формите, цветове, през вековете хората са си взаимодействали, обменяли са идеи и това искам да покажа на хората, че светът винаги е бил един голям общ дом за всички", каза художникът д-р Петя Илиева, която е автор на проекта.

Представянето на тролея галерия стана пред храм-паметникa "Св. Александър Невски", където присъстваха гости и посланиците от всички 21 страни, благодарение на които идеята става реалност.

"Това е прекрасен символ на факта, че сме толкова обединени. Дипломацията ни събира и дори, когато бързаме през деня, ходим на работа и на други различни места, това е едно напомняне, че ние всички сме част от този свят и заедно сме по-силни", каза посланикът на САЩ в България Херо Мустафа.

"Следващата година, живот и здраве, този тролейбус както и реновираният трамвай, който показахме по-рано тази седмица, ще бъдат оставени на съхранение, за да може хората да свидетелстват дипломатическите отношения на всичките тези държави с България", каза заместник-кметът по транспорта към Столична община Кристиан Кръстев.

От утре в продължение на година атракционът ще се движи по линия номер 1 в столицата.

Автор: Златина Иванова, стажант-репортер

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В "Референдум": 53,4% не очакват да се състави правителство
В "Референдум": 53,4% не очакват да се състави правителство
Откриха мъртва жена, 3-годишното ѝ дете е в критично състояние
Откриха мъртва жена, 3-годишното ѝ дете е в критично състояние