НОВИНИ

Инциденти в наши военни заводи през 2014-2015 година: Има ли външна намеса?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:28, 20.04.2021
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

За пореден ден от компанията на Емилиян Гебрев ЕМКО реагират писмено. Днес в открито писмо до главния прокурор те отричат твърденията на властите в Прага и дори ги наричат неверни. От писмото им обаче става ясно, че в складовете на чешката фирма "Имекс" по време на взривовете през 2014-а е имало продукция, собственост на ЕМКО.

В писмото си до главния прокурор от ЕМКО заявяват, че твърденията на официалните власти в Прага се базират на неточна или невярна информация. Категорично отричат продукцията собственост на ЕМКО, която е взривена в складовете на чешката фирма ИМЕКС, да са били предназначени за реекспорт към Украйна.

Открехват завесата на чувствителния оръжеен бизнес като пишат, че не знаят какви други наличности е имало във взривените складове, нито кой и защо е допуснал руски агенти там.

От компанията на Емилиян Гебрев пишат още, че са изпратили писмо и на председателя на ДАНС с предложение за среща, на която да му предоставят цялата информация, с която разполагат. На този етап сигурното е едно - уличените за взривовете в Чехия и обвиняемите за отравянето на Емилиян Гебрев са колеги в най-буквалния смисъл.

Всички са служители на специалния отряд с кодово име 29155 на руското военно разузнаване. И едни и същи хора, но под различни самоличности, са посещавали както България, така и Чехия през 2014-а и 2015 година. Част от посещенията им у нас съвпадат с инциденти в български военни заводи.

"Отчитат се четири случая на взривове в наши заводи през 2014 г. и още два случая през 2015 г. Още тогава се говореше, че може да има чужда намеса в тези взривове, те да не са резултат само от технологични проблеми в производството или в съхраняването или поне за част от тези взривове", каза проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

Категорични доказателства обаче така и не са събрани, а конкретните причини за всички тези инциденти и до днес не са ясни.

"По никакъв начин не можем да изключваме, ако е имало такива доставки за Украйна, причина за намеса на чужди сили да е бил конфликтът в Украйна и идеята, че български боеприпаси могат да стигнат до въоръжените сили на Украйна", смята проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

От публични източници става ясно, че двама от заподозрените за взривовете в Чехия и един от обвиняемите за отравянето на Емилиян Гебрев през 2018 г. са във Великобритания точно по времето, когато са отровени Сергей Скрипал и дъщеря му.

След размяна на информация между службите в София и Лондон започва разкриването на руска шпионска мрежа у нас, а от страната ни година по-късно е изгонен руски дипломат, уличен като координатор на шпионската мрежа на Москва на Балканите.

"Има много индикации, че руски специални служби - ГРУ или, както се нарича сега в момента, но на всички е известно като ГРУ, Службата за външна сигурност на Русия действа сериозно на Балканите и много голяма част от тях са базирани в България. Това са случаите с взривовете в нашите заводи, случаите с шпионската мрежа на т.нар. резидент, която беше разкрита", заяви проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

Интересите на Кремъл към военната промишленост в Югоизточна Европа и в частност у нас са се засилили чувствително след анексията на Крим, отчитат анализаторите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мирослав Киров ще се бори за европейското злато
Мирослав Киров ще се бори за европейското злато
Борисов обяви състава на проектокабинета на ГЕРБ-СДС (ОБЗОР)
Борисов обяви състава на проектокабинета на ГЕРБ-СДС (ОБЗОР)