Ще намерят ли ГЕРБ подкрепа от другите партии за съставяне на правителство?

от БНТ
20:01, 20.04.2021
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Първият мандат е връчен. Съставът на предложения от ГЕРБ кабинет е обявен. Въпросът сега е какви са шансовете на ГЕРБ в рамките на максимум 7 дни, колкото им се полагат по Конституция, да намерят нужната подкрепа за него, защото разполагат със 75 депутати и търсят още поне 46 за подкрепа.

Предложеният за премиер Даниел Митов днес заяви, че ще търсят подкрепа и първо ще разговарят с "Демократична България". Знаем, че оттам са заявили, че няма да гласуват правителство на ГЕРБ, но последните явно смятат, че не всички шансове за подкрепа са загубени.

Преди няколко дни, в неделя, Бойко Борисов обвини "Демократична България" и ДПС в общи координирани действия за, по думите му, "летния преврат", започващ от Росенец. Днес обаче стана ясно, че искат да преговарят. От "Демократична България" отказват да коментират засега. Те разполагат с 27 депутати. И това не е достатъчно за ГЕРБ.

"Има такъв народ" на Слави Трифонов е другата партия, с която ще търсят диалог от ГЕРБ, разбрахме днес отново от Даниел Митов. От "Има такъв народ" обаче вече са заявили, че не дават подкрепа и не желаят такава от БСП, ДПС и ГЕРБ. Какво може да промени мнението им и дали може да се случи техните 51 депутати да подкрепят ГЕРБ - предстои да разберем съвсем скоро!

Днес от "Има такъв народ" коментираха предложения от ГЕРБ кабинет така.

"Чудесен кабинет, не очаквайте да давам оценки на отделните министри. Това са му кандидатурите, прекрасен кабинет, нека да търси подкрепа. Той това ги прати - да търсят подкрепа, дано да успеят. -БНТ: А някой свързал ли се е с вас? - Към този момент все още не. -БНТ: А според вас ще намери ли подкрепа? - Ще видим, времето ще покаже", каза Драгомир Петров от "Има такъв народ".

От БСП изключват подкрепа за ГЕРБ. Знаем, че те са склонни да подкрепят "Има такъв народ", на които се полага да бъде връчен втория мандат, но ще дадат подкрепа при определени условия. В същото време от левицата са възмутени, че "Има такъв народ" се числят към партиите на протеста и се припознават като такива, но според лидера на БСП на протестите миналото лято са били хора от БСП, а хората на Слави не са били там. БСП има 43-ма депутати.

На консултациите при президента вчера от ДПС заявиха, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ и БСП, но биха подкрепили новите партии в парламента. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ на свой ред обвини ГЕРБ и "Демократична България" в координирани действия около акцията в Росенец. ДПС има 30 депутати. Засега нито една партия не е обявила, че има желание да влезе в разговори с тях за съставяне на правителство. Дали те ще вдигнат ръка за подкрепа обаче предстои да разберем.

"Изправи се! Мутри вън!" имат 14 депутати в Парламента. На консултациите при президента отново заявиха, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ. "Изправи се! Мутри вън!" води неформални разговори с "Има такъв Народ" и "Демократична България" за нов кабинет. Това каза в "Денят започва" зам.-председателят на парламентарната група Николай Хаджигенов. Той заговори за реалистично правителство на малцинството, което може да работи.

"Реалистично правителство на малцинството може да работи. Спокойно според мен от неформалните разговори, които проведохме, можем да се обединим около определени политики. Промяна в Изборния кодекс, отмяна на противоконстутуционни норми", каза Николай Хаджигенов - зам.-председател на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!".

Текст: Аделина Радева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Защо броят котките в столичен квартал?
Защо броят котките в столичен квартал?
"Изправи се! Мутри вън!" и "Има такъв народ" предлагат ремонт на Закона за личната помощ
"Изправи се! Мутри вън!" и "Има такъв народ" предлагат ремонт на Закона за личната помощ