НОВИНИ

Борисов обяви състава на проектокабинета на ГЕРБ-СДС (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:17, 20.04.2021
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Слушай новината

Бойко Борисов обяви от болницата проектокабинета на ГЕРБ-СДС. Представи кандидат-премиера Даниел Митов като човек с доказана евроатлантическа ориентация. И го посъветва:

"Вземете днес мандата и се опитaйте с разум да говорите с тези хора. Дори да не се съгласяват, ние сме длъжни да го изговорим с тях, защото после, като им потрябва мнозинство за важни теми, ние ще отговорим със същото високомерие", заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Отново обясни защо той не е начело на този проектокабинет.

"Българският избирател ни постави на първо място. Естествено те искат да съм премиер аз. В тази ситуация аз прецених, че държавата, спокойствието, средата за работа без дразнител, защото ние сме в политиката като Роналдо или Меси. И те сега всячески се дарват да ни няма, но с коляно куцаш, важното е главата да е здрава", заяви Борисов.

Похвали министрите в оставка за свършената работа, каза, че никой от тях не работил слабо. Дори поканил Красимир Каракачанов да остане на поста министър на отбраната, но той отказал, заради вота на народа, който не допуснал ВМРО в парламента.

"Такова е времето, такива са изборите, така ни е подредил народа", каза Борисов.

Най-добрият барабанист - така определи кандидата за министър на културата Калин Вельов. Посъветва го по-често да си показва плочките на корема.

Според Борисов туризмът е пропаганда и трябва да се внушава, че българското е най-хубаво. Смята, че с тази задача най-добре ще се справи Любен Дилов-син.

"Аз се надявам, че тези сценаристи, които сега използват тези обидни епитети, трябва да кажат защо не те харесват", каза Борисов.

Похвали Деница Сачева като най-добрия социален министър.

А самият Любен Дилов-син смята, че парламент трудно ще състави правителство.

"Сложно е времето, г-н Борисов, защото двете първи политически сили леко куцат - вие и г-н Трифонов", каза Любен Дилов-син.

Бойко Борисов обвини в страхливост и безотговорност всички, които предварително обявяват, че няма да се коалират с ГЕРБ. И прогнозира.

"Аз ще се върна, ще се мобилизирам, когато се види какво могат другите, аз съм войник, като какъв - няма значение", каза Борисов.

След срещата в болницата кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС пристигна на "Дондуков"2, където президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата група в парламента. Председателят на групата Десислава Атанасова представи кандидатурата на Даниел Митов за министър-председател. Държавният глава му пожела да сформира правителство, което ефективно да води страната и да я изведе от настоящата криза.

След церемонията пред журналисти Даниел Митов каза, че ГЕРБ ще търси подкрепа от парламентарните групи, с които има идеологическа близост. Увери, че са готови на компромиси.

"Разбира се, това е Демократична България. Ще ги поканим официално за консултации. Оттам насетне вече зависи от тях дали ще се отзоват. Разбира се, ние ще поканим и групата на "Има такъв народ". При всички положения ще се опитаме сериозно да обмислим варианти за това какъв кабинет може да се състави. Винаги се правят компромиси, когато се говори за подкрепа и за коалиционна форма", каза номинираният за премиер на ГЕРБ Даниел Митов и отрече да са водени тайно консултации.

"Неофициални разговори не сме водили с никого. Ще си ги водим официално, както е по процедура", поясни Митов.

ГЕРБ няма да протакат консултациите.

"Ще се опитам да направим всичко възможно, така че не просто да влезем в сроковете, а максимално бързо да проведем необходимите разговори. Няма да бавим излишно процедурата. Ако установим, че няма шанс нашия проектокабинет да бъде подкрепен, ще взимаме оттам нататък решения", каза номинираният на премиер от ГЕРБ Даниел Митов.

Митов посочи, че преодоляването на епидемичната криза и планове за икономическо възстановяване след пандемията, са основните приоритети на кабинета, ако получи подкрепа от парламента.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инциденти в наши военни заводи през 2014-2015 година: Има ли външна намеса?
Инциденти в наши военни заводи през 2014-2015 година: Има ли външна намеса?
Защо броят котките в столичен квартал?
Защо броят котките в столичен квартал?