НОВИНИ

Защо броят котките в столичен квартал?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:14, 20.04.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Още
Слушай новината

Преброяване на бездомните котки. Започва в столичния квартал "Яворов", за да даде картина колко е мащабен проблемът с безстопанствените животни. Всяко коте ще бъде заснето с джипиес координатите му. Според организаторите от фондация "Четири лапи" инициативата е полезна, защото популацията на бездомните котки се увеличава и са необходими мерки за нейното намаляване.

Някои бездомни котки имат късмет. Лесно намират не просто дом, а семейство, което им дава истинска любов. Мирон е една от тези котки.

Котаракът Мирон също е бил бездомен. Изхвърлен от първите си стопани, в страха си от улицата, нахълтал в полицейска приемна. След това се озова при мен. Сега се радва на много любов и на много почитатели в социалните мрежи, разказа репортерът на БНТ Йоана Миланова.

Преди две години ви разказахме за известната котка Цонка, която днес все още е бездомна, но е щастлива - получава много храна и обич във ветеринарната клиника, където я обгрижват. Освен това е популярен инфлуенсър.

"Цонка се радва на отлично здраве и отличен индекс на мазнините. Дотолкова е популярна, че дори си направихме стикери във вайбър с нея", каза д-р Мила Бобадова - ветеринарен лекар.

Мирон и Цонка обаче са малка част на фона на големия брой бездомни животни. Мърко например търси осиновители, които да го обичат, въпреки че се движи с две протези.

"Той е пострадал котарак точно на улицата, вероятно попаднал в двигателя на автомобил и неговите лапички бяха напълно повредени, нямаше как да ги запазим", обясни д-р Надежда Пенчева - управител на клиниката на фондация "Четири лапи".

За да няма пострадали като Мърко, фондация "Четири лапи" извършва преброяване на котките в квартал "Яворов". Това е само първа част от кампанията. Втората включва хуманно залавяне и кастрация.

"Искам да успокоя гражданите, които се притесняват. Ние ще връщаме котките на мястото, където са заловени. Могат да бъдат спокойни. Всяко котенце, преминало през тази процедура, ще бъде обработено, ще му бъде поставена ваксина за бяс, също така ще му бъде поставено обезпаразитяване външно и вътрешно", уточни д-р Надежда Пенчева.

Ветеринарите обаче се надяват истинското намаляване на популацията да дойде и с повече осиновявания, защото на улицата е опасно.

"Почти нямаме бездомна котка, минала през рентгеновия апарат, която да няма сачми по тялото си с различна давност", разкри д-р Мила Бобадова - ветеринарен лекар.

Ако видите на улицата коте с леко подрязано връхче на ухото, можете да бъдете сигурни, че е бездомно и кастрирано. И че може да ви дари със своята компания, преданост и обич.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов обяви състава на проектокабинета на ГЕРБ-СДС (ОБЗОР)
Борисов обяви състава на проектокабинета на ГЕРБ-СДС (ОБЗОР)
Ще намерят ли ГЕРБ подкрепа от другите партии за съставяне на правителство?
Ще намерят ли ГЕРБ подкрепа от другите партии за съставяне на правителство?