ЕМА за "Джонсън и Джонсън": Случаите на тромбози са рядък страничен ефект

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:34, 20.04.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Европа
Слушай новината

Възможна е връзка между ваксината на "Джонсън и Джонсън" и опасността от образуване на тромбози, но в случая става дума за много редки странични реакции. Това е позицията на Европейската агенция по лекарствата, огласена днес.

Европейската агенция по лекарствата смята, че случаите на тромбози и ниски нива са тромбоцити при "Джонсън и Джонсън" са подобни на тези при "Астра Зенека". Според експертите вероятно става дума за имунна реакция на организма.

Досега има информация за 8 подобни случая в САЩ, където с ваксината на "Джонсън и Джонсън" са имунизирани повече от 7 милиона души. Тромбозите са настъпили при хора под 60-годишна възраст, повечето жени, в рамките на три седмици след ваксинацията. Въпреки това според експертите не може да се говори за определени рискови групи или възрасти.

"Симптомите на тези странични реакции са задух, болки в гърдите, подуване на краката, продължителна болка в корема, неврологични симптоми, тежко и продължително главоболие или замъглено зрени, както и малки кръвни петна под кожата извън зоната на поставената инжекция", каза д-р Сабине Щраус от Европейската агенция по лекарствата.

Хората, които забележат подобни симптоми, трябва веднага да се обърнат към лекар. Научната оценка на Европейската агенция по лекарствата е, че ползите от ваксината на "Джонсън и Джонсън" надвишават рисковете от странични ефекти.

От агенцията казаха днес, че оценката на руската ваксина "Спутник", която също като продуктите на "Астра Зенека" и "Джонсън и Джонсън" е векторна ваксина, е в съвсем начален стадий.

Междувременно днес Европейската комисия и Австрия изпратиха повече от 600 000 ваксини за страните от Западните Балкани.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Валежите спират, започва затопляне
Валежите спират, започва затопляне
Мирослав Киров ще се бори за европейското злато
Мирослав Киров ще се бори за европейското злато