НОВИНИ

Тодор Стойчев с историческа победа на сабя на Световната купа по фехтовка за младежи

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:47, 04.12.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
тодор стойчев историческа победа сабя световната купа фехтовка младежи
Слушай новината

Българинът Тодор Стойчев записа историческа победа за Световната купа на сабя при младежите на турнира в Сосньовец, Полша.

Сабльорът ни се класира първи в конкуренцията на 178 състезатели от най-силните фехтовални нации. Това е първа победа за България в мъжката фехтовка в състезание от подобен ранг от ерата "Етрополски". Миналата година българинът зае едно второ място за Световната купа при младежите, отново в Сосньовец, но сега не допусна загуба и вдигна купата.

Тодор Стойчев, възпитаник на Фехтовална академия "Васил Етрополски" и под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов, излезе от групите с четири победи и две загуби и се включи в директните елиминации под №64.

В първия си двубой Стойчев победи Антони Добровски (Полша) с 15:8, а след това в спор за място сред най-добрите 32 българинът се наложи над поставения под №1 в схемата Ахмед Хешам (Египет) с 15:13.

В следващите си две срещу Тодор Стойчев се справи с Рарес Джордже (Румъния) с 15:14 и Реми Гарик (Франция) с 15:13.

Последва победа с 15:12 над Крищов Кажор (Полша), което гарантира на Стойчев място на полуфиналите, където българинът елиминира Мао Кокубо (Япония) с 15:13.

В срещата за трофея сабльорът ни се изправи срещу Дарий Лукашенко (Украйна) и след изключително оспорвана игра спечели първото място с 15:14.

От останалите представители на България в турнира най-добре се представиха Виктор Филев, който се класира 40-ти, Христо Христов - 45-ти и Никола Господинов - 56-ти.

При девойките Емма Нейкова завърши 15-та, след като излезе от групите с две победи и три загуби, а след това елиминира Аниела Козловска (Полша) с 15:10 и Виктория Зо Папай (Унгария) с 15:8. В двубоя за място сред най-добрите 16 Нейкова победи Фелис Хербон (Германия) с 15:13, а в срещата за място в топ 8 отстъпи пред Сириел Жирардин (Франция) с 9:15. Ана Михайлова също влезе сред 62-те най-добри в турнира, като се класира 52-ра.

Днес състезанието за младежи и девойки, валидно за Световната купа, продължава с отборната надпревара.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоян Братоев: Очакваме метрото да стигне до ж.к. "Левски" през 2025
Стоян Братоев: Очакваме метрото да стигне до ж.к. "Левски" през 2025
15 години след потъването на кораба "Ванеса" - говори единственият оцелял моряк
15 години след потъването на кораба "Ванеса" - говори единственият оцелял моряк