НОВИНИ

Толкова близо, толкова далеч

толкова близо толкова далеч
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
19:13, 14.08.2023
Чете се за: 06:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Световното първенство по футбол за жени почти приключи. Утре и в сряда предстоят полуфиналните битки. Ясно е, че една нация ще спечели за първи път в своята история титлата от Мондиала при дамите, защото и четирите оцелели отбора никога преди не са триумфирали.

Испания с типичната за страната "тики-така". Гордите скандинавки от Швеция, които искат да добавят към "трите корони" и четвърта - тази от шампионата в Австралия и Нова Зеландия. Съдомакините от Австралия - никой нямаше вяра в "Матилдас" преди първенството, а те очароваха, всъщност не - направо изумиха анализатори, специалисти и запалянковци - и се класираха за полуфиналите. И фаворитът Англия - европейските шампионки някак по инерция са сред последните 4 в турнира, като дори полуфиналното им препятствие срещу домакините изглежда като най-лесното от всички досегашни в елиминационната фаза. Бъдете сигурни - в лагерите и на четирите състава вече се говори за финала, за големия мач, за евентуалното спечелване на титлата. Има само 2 мача, докато мечтите станат действителност. Но тези два мача са колкото и малко, толкова и много. Въпросите също са в изобилие, така че ето ви няколко отправни точки, които ще ви помогнат да сте по-запознати със случващото се на другия край на света.

Испания и Швеция оформят първата полуфинална двойка. За "Ла Фурия Роха" това е едва трето участие на световни футболни финали при дамите. Доскоро те не попадаха в сметките на никого, но в последните години обстоятелствата се промениха драстично и спокойно можем да твърдим, че този тим играе най-атрактивно. С двукратната носителка на "Златната топка" в редиците си Алексия Путеяс и с изключителни технични изпълнителки като Айтана Бонмати и Алба Редондо испанките по-скоро спечелиха симпатиите на неутралните фенове. Путеяс няма късмет на големи турнири до момента - през миналото лято се контузи точно преди старта на европейския шампионат и го пропусна. А сега, въпреки че е играла и в петте мача на Испания на турнира, сумарно има зад гърба си скромните 155 минути. И в двата двубоя на страната си в елиминационния етап Алексия се появяваше от пейката и е интересно да се види дали най-накрая ще се разчита повече на нея. При шведките пък все още имаме потенциален голмайстор на турнира - Аманда Илещет, която е по петите на Миязава от Япония, като изостава с едно попадение и има 4 до момента на сметката си. Всички останали претендентки - Диани от Франция, Поп от Германия и Роорд от Нидерландия (всяка една с по 4 гола) вече отпаднаха от турнира. Най-любопитното в случая е, че Илещет е бранителка, която обаче се доказа като същинска заплаха за съперничките при статични положения. Ако свалим границата до 3 гола, то тогава имаме доста повечко оцелели - Бонмати, Ермосо и Редондо от Испания, Расо от Австралия и Хъмп от Англия. Швеция е доста по-опитният полуфиналист в първата двойка, но постоянно се проваля в епилога на големи състезания. Скандинавките загубиха последните два финала на Летни олимпийски игри - през 2016-а и през 2020-а. Миналото лято пък отпаднаха на полуфиналите на европейското първенство и общо взето, макар да са сред най-типичните отбори, когато говорим за женски шампионати, не са печелили нищо от 1984-а насам. Тогава "трите корони" стават първенци на Европа при първото подобно състезание. Уловката е, че тогава в надпреварата участват едва 4 тима.

В другия полуфинал Австралия ще опита да прекъсне рейда на Сарина Вигман и ръководената от нея Англия. Съдомакините преминаха през нервна криза при 20-е дузпи срещу Франция, но в крайна сметка елиминираха "петлите". Големият въпрос е дали талисманът на "Матилдас" - Сам Кър най-накрая ще започне като титуляр. Нападателката на Челси пропусна и трите срещи в групите заради травма, после се появи за 10 минути от пейката на 1/8-финала с Дания, а срещу Франция влезе на игрището в 55-ата минута. Англия пък за трети пореден Мондиал е на полуфинал. И през 2015-а, и през 2019-а "лъвиците" отпадаха в тази фаза и сега са амбицирани повече отвсякога да поправят тази тенденция. Те са устремени и към световната титла. Лоурън Джеймс ще изтърпи и втория мач от наказанието си заради нелепия червен картон, който си изкара срещу Нигерия и вероятно отново Ела Туун, Алесия Русо и Лоурън Хъмп ще са движеща сила за англичанките в предни позиции. Англия и Австралия имат спомени от съперничеството си в Сидни, макар и в различен спор. През 2003-а европейците спечелиха Световната купа по ръгби във велик финал срещу Австралия. Двадесет години по-късно и дамите ще имат своята възможност да блеснат!

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 100 са вече загиналите в пожарите на хавайския остров Мауи
Близо 100 са вече загиналите в пожарите на хавайския остров Мауи
Българските студенти, които са на бригада на остров Мауи, са добре
Българските студенти, които са на бригада на остров Мауи, са добре