НОВИНИ

Топчета от палмово масло изплуваха и в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
20:36, 04.08.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

След редица плажове от южното Черноморие, топчета от палмово масло се появиха и на Северния плаж в Бургас. Те са установени на две места. Екипът, отговарящ за чистотата на Северния плаж, още вчера е започнал почистване на района.

Белите топчета, които изплуваха на север от моста в Бургас, вече са събрани от служители на фирмата, която стопанисва морската ивица.

Симеон Цветков, представител на концесионера на Северен плаж-Бургас: Чух, че и около Иракли е имало, както и на други места по Южното Черноморие. Няма ясна информация откъде точно са дошли. Предполага се, че някой кораб е изчистил трюмовете си в морето.

Александър Илиев, директор на "Морска администрация" - Бургас: Направили сме запитване към съседни черноморски държави. Палмово масло дали е разтоварвано, дали е превозвано към тях, за да можем да уточним точно кой кораб, за да проследим дали наистина се е спазвала процедурата по миенето на танковете.

От "Морска администрация" са категорични, че няма микробиологични промени, които да застрашат здравето на туристите.

Александър Илиев, директор на "Морска администрация" - Бургас: Кислородното съдържание във водата е високо, т.е. то не представлява опасност за рибите, също така и за самите плажуващи, все още чакаме да излязат резултатите.

Белите топчета се появиха първо на плаж Иракли на 29 юли. Последваха сигнали за ивиците на Обзор, Арапя, Корал и Ахтопол.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха тонове заровени пестициди край Койнаре и Радомирци
Откриха тонове заровени пестициди край Койнаре и Радомирци
Призиви за още блокади във Варна, хотелиерите са против
Призиви за още блокади във Варна, хотелиерите са против