НОВИНИ

Топло за сезона и днес, но с валежи на места

топло сезона места валежи
bnt avatar logo
от БНТ
07:01, 16.04.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, максималните - между 19° и 24°.

Облачността от юг-югозапад ще започне да се увеличава и след обяд и вечерта на отделни места, главно в западната половина от страната, ще превали дъжд. Възможно е и да прегърми. Вятърът ще се ориентира от северозапад и в Дунавската равнина ще бъде умерен.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен юг-югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат от 13 - 14° по носовете до 20° в останалата част. Температурата на морската вода е 8 - 10°. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

В планините облачността ще се увеличи и след обяд на места ще има превалявания от дъжд, над 2000 метра - от сняг. Вятърът ще бъде умерен, от северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра - около 6°.

През нощта вятърът ще се ориентира от североизток, ще се усили и с него ще нахлува по-студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд, който с понижението на температурите, късно през деня и през нощта срещу понеделник, в Предбалкана и високите полета в Западна България, ще се примесва или ще преминава в сняг. Значителни по количество ще са валежите в западните и централните райони от страната. Температурите ще са с обратен дневен ход, сутринта - между 8° и 13°, а привечер - от 2 - 3° в северозападните до 7 - 8° в югоизточните райони.

През нощта срещу понеделник валежите ще продължат. С продължаващото застудяване в Предбалкана има условия да се задържа снежна покривка. В началото на новата седмица ще се задържи студено за април, с минимални температури между 0° и 5° и максимални - между 5° и 10°. Ще остане облачно, с валежи от дъжд, в районите с надморска височина над 500 - 600 метра - от сняг. Значителни ще са по количество в понеделник в Югоизточна България. Вятърът ще остане от север-североизток, в понеделник ще отслабне до умерен, във вторник временно ще стихне.

В сряда слаби превалявания ще има само на отделни места. Облачността ще се разкъсва и ще намалява. Вятърът ще е слаб, в Дунавската равнина до умерен от запад-северозапад. Сутринта в отделни котловини температурите ще се понижат до минус 2° - минус 3°, а дневните ще се повишат с 5 - 6 градуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови експлозии в Киев и Лвов, Русия отправи предупреждение към съюзниците на Украйна
Нови експлозии в Киев и Лвов, Русия отправи предупреждение към съюзниците на Украйна
Милан се справи в домакинството с Дженоа
Милан се справи в домакинството с Дженоа