НОВИНИ

Тотален хаос: Масов отказ на машини в секциите в Хасковско и Димитровград

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:37, 27.10.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Масов отказ на машини в секциите в Хасковско и Димитровград. От районната избирателна комисия вече оприличават проблема като дори тотален хаос, който обаче е бил предвидим, защото преди вота не веднъж беше поставен въпроса за вида на хартията, от която се отпечатват бюлетините.

В 7 секции вече напълно преустановиха машинното гласуване и хората могат да гласуват само на хартия. В над 30 секции са проблемите. Очаква се още в 5 - 6 секции скоро да бъде преустановено машинното гласуване.

В 82-ра секция три пъти вече машината е отказвала и е идвал техник, за да я поправя. Към момента работи, докога не се знае. А за разлика от София, тук проблема с масовата смяна на членове на секционни комисии беше решено. За сметка на това се оказват общински съветници членове на секционни комисии в община Стамболово. Също там срещу кандидат-депутат и кмет има сигнали за контролиране на вота на хората. Районната избирателна комисия проверява сигнала.

Проблемът с машините обаче се задълбочава:

- При нас отначало отначало всичко тръгна нормално, но може би след 15 - 20 минути машината отказа да разпечата бюлетина. Техникът, обадихме се, дойде веднага, опита се да възстанови издаването на бюлетините, но не успя.

Кирил Кирев - техник: "Ние сменяме хартията, пак продължава, ножът реже, може би в самата машина има нещо принтерът."

БНТ: Проблемът досега е в 20 секции - как си обяснявате, масов е?

- Ами не знам. Все пак е машина. Точно съм направил каквото са казали от колцентъра, решиха да приключат машината от РИК, те са в правото и я приключихме. Вече довечера ще я предадем обратно на раздавачите.

Добромир Якимов – председател на РИК - Хасково: "Искам да успокоя всички избиратели, че в този случай, ако се случи така. СИК е обучена, тя ни се обажда на нас. Съставя се констативен протокол за всеки един случай, че машината не е отчела вота, т.е. не е пуснала бюлетина. Пуснала е бяла или зацапана бюлетина, където не може да се установи вота на избирателя и той се насочва към хартия. Тоест не се накърнява правото на избирателя да упражни вота си."

Въпреки уверението на РИК, вече има сигнали от граждани, които са заявили, че не са могли да упражнят правото си на вот заради проблема с машините.

Вижте прякото включване на Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студент измина 1800 км, за да гласува
Студент измина 1800 км, за да гласува
Предизвестен ли е отговорът на Иран? Близкият изток в очакване
Предизвестен ли е отговорът на Иран? Близкият изток в очакване