НОВИНИ

Трагедията на АМ "Струма": Все още няма водеща версия за причините за инцидента

bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 27.11.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Съдебни лекари от Република Северна Македония се очакват у нас, за да може да се ускори процесът по идентификация на загиналите в катастрофата на автомагистрала Струма.

Все още няма водеща версия за причините за тежкия инцидент на магистрала "Струма", който отне живота на 45 души.

"Когато бъдат изготвени заключенията по назначените експертизи, тогава ще вземем решение дали и доколко лошата маркировка е в някаква връзка с настъпилото пътно произшествие", каза Бисер Михайлов, заместник окръжен прокурор от прокуратурата в Перник.

Заключенията от първоначалните анализи изключват взрив, уточниха още разследващите:

"Категорично отхвърляне на предположенията, че се е превозвал бензин или че е имало въздействие на експлозиви - със сигурно не може да бъде заявено понастоящем. Но са извършени проверки, не са открити взривни вещества и остатъци от такива", поясни Младен Петров, следовател Националната следствена служба.

Скопие предаде на българската прокуратура документацията за катастрофата

Вече е извършен първоначален разпит на собственика на фирмата, която притежава катастрофиралия автобус. Разследващите от Република Северна Македония са предоставили и цялата иззета до момента документация, както и стенограмите от направените разпити. Предстои македонски експерти да пристигнат у нас:

"И от утре двама наши експерти от института за съдебна медицина ще отпътуват за София, за да може да се ускори процесът по идентификация на загиналите и след това телата им да бъдат предадени на семействата им", съобщи Любомир Йовески, главен прокурор на РСМ.

Очакват техническа експертиза дали в автобуса на РСМ е имало взривни вещества

Разследващите от българска страна се надяват до края на следващата седмица загиналите да бъдат идентифицирани и тленните им останки да бъдат върнати на близките им. Кога ще приключи разследването все още не е ясно.

ПОВЕЧЕ ЗА ТРАГЕДИЯТА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МРРБ след инцидента: Този път не е нито магистрала, нито скоростен път
МРРБ след инцидента: Този път не е нито магистрала, нито скоростен път
Детайли от Р Северна Македония за разследването на трагедията на АМ "Струма"
Детайли от Р Северна Македония за разследването на трагедията на АМ "Струма"