НОВИНИ

Траки от Родопите са живели в Троя, показват археологически изследвания

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:17, 16.10.2022 (обновена)
21933
Чете се за: 03:30 мин.
Новини от миналото
Слушай новината

Траки от Родопите са се заселили в Троя веднага след митичната война, описана от Омир. Това показват археологическите изследвания на известния в нашата наука седми слой на легендарния град.

Траки в Троя след епичната война

Вероятно става дума за голяма група преселници, които са търсили нови източници в една променяща икономика в късната бронзова епоха. Когато първите проучватели на Троя открили следите им, били крайно озадачени. И дълго време въпросът "кои са тези хора" бил една от най-големите загадки за тях.

Основите на тези къщи се намират в един от най-важните слоеве за нас - слой 7Б2. Тук археолозите в началото са открили не виждана до тогава керамика, наричат я букел керамика По късно се оказва, че тя е тракийска, а хората, живели тук, са траки от Родопите.

"В началото за нас големият въпрос беше какво се случва веднага след Троянската война. Тук този е именно от това време – в цитаделата, до крепостната стена и западната порта. При строежа на тези къщи, които са много малки, строени набързо и некачествено, е използвана техника, която е характерна за някои райони на Балканите. Къщите са построени в цитаделата, което означава, че тази цитадела явно вече не е била важна за защитата на града", казва проф. Рустем Аслам.

Освен техниката на строителство, по-късно учените намират и съвсем очевидни сходства с тракийската керамика от Родопите. И вече със сигурност могат да твърдят, че Троя е обитавана близо век от траки.

"Траките изглежда са търсили нови места да се заселят, намираме техните следи на Галиполския полуостров в Западна Анатолия", обясни проф. Аслам.

Наши изследователи пък решават да стигнат по-далеч в опит да разберат от къде точно идват траките. И изследват състава на керамиката от Троя и Родопите.

"Те носят културата си и анализите показват, че всъщност тази керамика не е произвеждана в Троя, а извън Троя. Т.е. тя е произвеждана на Балканите и е донесена заедно с това тракийско население. Независимо от това, че в Троя се произвежда много хубава керамика на колело, т.нар. минийска керамика", коментира проф. Диана Гергова.

Връзките на траките с Троя може да се открият и в епичния разказ на Омир. Заедно с археологията, дават по-сигурна представа за древния народ, от който сам цар Приам е търсил помощ. И е получил. Така славата за храбростта се носи през вековете.

Вижте още:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Киселичков: Ще ни бъде трудно да запазим елитния си статут
Тодор Киселичков: Ще ни бъде трудно да запазим елитния си статут
Спортна емисия - 16.10.2022 г. - 20.50 часа
Спортна емисия - 16.10.2022 г. - 20.50 часа