НОВИНИ

100 години българска авиация: Хора от цялата страна посетиха музея в Крумово

bnt avatar logo
от БНТ
20:38, 16.10.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Българската авиация отбелязва своята 100-годишнина. По този повод музеят край Крумово отвори врати за всички желаещи да видят експозицията, посветена на космоса и българската следа в неговото изследване. Стотици авиолюбители се разходиха покрай 60 самолети и хеликоптери от последния век. Първото поколение български авиатори пък беше представено от фотодокументална изложба.

Хубавото време зарадва хилядите посетители на Музея на авиацията, които още от сутринта започнаха да се стичат край Крумово. Най-развълнувани бяха децата - като 8-годишния Георги, който мечтае да стане пилот.

"Товарната кабина, тук са се качвали ранените хора и тук са стреляли войниците, които са стреляли по разни цели и плячки, които искат да обезвредят", посочва той и допълва: "Обожавам самолети и хеликоптери!"

Дълга опашка се изви пред хеликоптера МИ-24, където всеки можеше да седне в пилотската кабина и да разгледа авиоприборите.

"Вертолет МИ-24 е един от най-добре въоръжените летателни апарати, който се използва като щурмови вертолет или това означава борба с наземни цели. Интересно е, че се използва още и в днешните условия, той е на въоръжение в някои африкански страни и други държави по света", каза Тодор Енев - старши експерт в Музея на авиацията.

Правнукът на един от основателите на родната авиация - пилотът-конструктор Сотир Черкезов, дари на музея личния часовник на дядо си.

"Чувствам се българин, горд българин с нашата история, с нашите постижения и смятам, че е изключително важно всички ние трябва все повече да се стремим да знаем за тези постижения", казва Николай Савов.

На днешния ден през 1912 г. над Одрин е бойното кръщение на родната авиация.

"Извършването на този боен разузнавателен полет е действително първият в Европа и нашите пилоти авиатори и техният опит е изучаван след това в годините 1913-1914 г. до Първата световна война", казва Рада Банялиева - директор на Музея на авиацията.

Разузнавателните сведения от полета са спомогнали Втора българска армия да превземе смятаната за непобедима Одринска крепост.

Репортер: Росица Колева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любослав Пенев: Нагласата и мотивацията трябва да са на високо ниво
Любослав Пенев: Нагласата и мотивацията трябва да са на високо ниво
Броят на съдебните дела за лекарски грешки у нас нараства всяка година
Броят на съдебните дела за лекарски грешки у нас нараства всяка година