НОВИНИ

Тръмп и Байдън влязоха в задочен спор в две отделни телевизии

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
10:02, 16.10.2020 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
САЩ
тръмп байдън влязоха задочен спор две отделни телевизии
Снимка: БГНЕС/Архив

На 15 октомври Доналд Тръмп и Джо Байдън трябваше за втори път да се изправят един срещу друг в кандидат-президентски дебат. След като президентът-републиканец се зарази с COVID-19, обаче, от щаба на Демократите отказаха участие във втора среща очи в очи, освен ако не бъде доказано, че Тръмп вече не е заразен.

Появи се идея за онлайн дебат, която пък беше отхвърлена от Републиканците. Така, в крайна сметка кандидатите за Белия дом се изправиха в задочен телевизионен сблъсък, макар и според мнозина, истинският словесен дуел да е бил между Доналд Тръмп и журналистката Савана Гътри от NBC.

А ето и какво се случи:

Доналд Тръмп

Действащият президент Тръмп участва в телевизия NBC в Маями, където трябваше да бъде и дебатът му с Байдън. Водещата Савана Гътри не му спести трудните и на моменти провокативни въпроси. Сред тях - вярва ли в конспиративни теории и заклеймява ли идеята за превъзходство на бялата раса, плаща ли си данъците и тествал ли се е за коронавирус преди първия дебат.

  • QAnon

От известно време в интернет пространството витае конспиративната теория, известна като QAnon (Кю Анон), според която Доналд Тръмп и приближените провеждат тайна операция за разобличаване на едноименната група, за която се твърди, че е мрежа от сатанисти, осъществява трафик на деца, както и е в нея членуват хора от Демократическата партия. Видеоплатформата Youtube съобщи, че ще забрани публикуването на видеа, разпространяващи подобни конспиративни теории.

Колкото до тази тема по време на участието на Тръмп в Маями - президентът отказа да даде еднозначен отговор на въпроса дали вярва в тази теория. Макар и в предходните месеци да е коментирал темата, сега Тръмп каза единствено, че ако такава група съществува, то ФБР се бори с нея.

Цитирайки компромат срещу Джо Байдън, споделен от Тръмп в Туитър, водещата го попита дали вярва в нещата, които публикува, на което той отвърна, че само е споделил чужда публикация.

В една от по-острите си реплики към американския президент, журналистката заяви: "Вие не сте нечии луд чичо, който може да публикува небивалици. Вие сте президент."

  • Расовото неравенство

В друг ключов момент от разговора, Тръмп неколкократно беше попитан дали заклеймява идеята за превъзходство на бялата раса - нещо, което не направи по време на дебата си с Джо Байдън през септември. Според Тръмп, членове на т.нар. "анти-фа" движения, са в основата на насилието, възникнало по време на част от протестите в подкрепа на "Животът на чернокожите има значение".

  • COVID-19

Темата за пандемията неизбежно беше сред акцентите - на неколкократно зададения въпрос дали се е изследвал преди дебата в края на септември, Тръмп не даде еднозначен отговор. Той беше обвинен от водещата, че не се възползва от влиянието, което има, за да призове американските граждани да бъдат по-внимателни и да спазват по-стриктно мерките срещу разпространението на заразата.

Холивудски звезди разкритикуваха телевизия заради Тръмп

Джо Байдън

Бившият вицепрезидент и настоящ кандидат на Демократите Джо Байдън участва в Пенсилвания, където въпроси му задаваше Джордж Стефанопулос от ABC.

Тонът на разговора, обаче, беше чувствително по-умерен, макар и демократът също да беше подложен на няколко трудни въпроса. Подобно на своя опонент, той не влезе в дълбочина при отговорите на въпросите за свършеното досега.

Байдън не даде еднозначен отговор дали иска да прокара съдебна реформа, която да доведе до изравняване на силите на Демократи и Републиканци.

Той отчете като грешка ролята си в написването на наказателен кодекс през 1994 г., който в момента е обект на критики от движението за равенство на чернокожите.

По темата за COVID-19, Джо Байдън заяви, че Доналд Тръмп не се е справил с овладяването на пандемията и че не е сигурен дали, ако стане президент, ще настоява за задължителна ваксина срещу вируса.

Доналд Тръмп и Джо Байдън трябва да се изправят един срещу друг на 22 октомври, макар и мястото и форматът на евентуалния им втори словесен дуел, да остават неизвестни.

Макар и повечето социологически проучвания да дават преднина на демократа, резултатите на двамата кандидати в част от ключовите щати остават изравнени.

Над 18 млн. американци вече са гласували, а изборите за президент са на 3 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъките за Азар продължават: Пропуска "Ел Класико"
Мъките за Азар продължават: Пропуска "Ел Класико"
Чупо-Мотинг с основна заслуга за победа на Байерн в дебюта си
Чупо-Мотинг с основна заслуга за победа на Байерн в дебюта си