НОВИНИ

Тръмп подписа четири указа за намаляване цените на лекарствата

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:58, 25.07.2020
Чете се за: 01:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп подписа четири указа с цел намаляване цените на лекарствата с рецепти. Това става на фона на остри критики към него за това, че пандемията в страната е извън контрол.

Указите могат да се оспорват в съда, но ако бъдат приложени, ще преобърнат из основи пазара на лекарства в страната.

Тръмп определя цените на медикаментите в момента като "астрономически", а във вторник ще се срещне с шефове на фармацевтични гиганти.

"Поставяме пациентите пред лобистите, възрастните хора пред интересите, поставяме Америка на първо място" - с тези думи президентът подписа указите.

Те ще позволят поевтиняване на лекарствата, предписвани с рецепти по няколко начина - разрешава се вносът на по-евтини лекарства от страни като Канада, премахва се практиката посредници, които получават отстъпки от фармацевтичните компании, да не ги дават на свой ред на пациентите; намалява се цената на инсулина, задължава се Националната здравноосигурителна програма в САЩ - "Медикеър" да купува лекарства от фармацевтични компании на същите цени като в други страни.

По думите на Тръмп, "Медикеър" е най-големият купувач на лекарства в света.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Така получаваме най-ниските цени в света и повече няма да страдаме като си казваме - боже, защо същото лекарство е толкова евтино в някоя друга страна!

Тръмп изтъкна, че една и съща таблетка, произведена в един и същи завод, в страни като Канада, е по- евтина с от 50 до 90% спрямо цените в САЩ.

Обединение на американски компании за разработка и производство на лекарства определи идеята като "опасна и радикална политика" и изтъкна, че президентът дава за пример страни, които е наричал социалистически.

САЩ харчат два пъти повече пари за лекарства на глава от населението в сравнение с други силно развити страни. Например, по този показател, през 2015 г. Великобритания е плащала 500 долара, докато САЩ - 1162 долара.

След като положи подпис, Доналд Тръмп замина за почивните дни в Ню Джърси. Три месеца преди президентските избори, на които се бори за втори мандат, президентът изостава в прогнозите и е подложен на унищожителен огън заради хаоса в мерките за справяне с пандемията, която отне живота на 145 000 американци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести с блокирани кръстовища и шествия в страната
Протести с блокирани кръстовища и шествия в страната
Верижна катастрофа и обърнат тир затрудниха движението на АМ "Тракия"
Верижна катастрофа и обърнат тир затрудниха движението на АМ "Тракия"