НОВИНИ

Тръмп VS Харис: Камала, ти индийка или афроамериканка си?

Камала Харис отвърна, че САЩ заслужават президент, който не реагира с враждебност и гняв, когато е изправен пред фактите

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:33, 01.08.2024
Чете се за: 02:40 мин.
По света
тръмп харис камала индийка афроамериканка
Снимка:
Слушай новината

Раситски коментар на Доналд Тръмп нажежи страстите в предизборната кампания в Съединените щати. Бившият президент и кандидат на Републиканската партия атакува опонентката си Камала Харис, че се възползва от произхода си, за да трупа точки. Настоящият вицепрезидент междувременно настигна Тръмп в социологическите проучвания.

Камала Харис стопи преднината на Доналд Тръмп и дори го изпревари в ключови щати. Това показват няколко социологически проучвания в Съединените щати. Само седмица след като Харис влезе в президентската кампания на мястото на оттеглилия се Джо Байдън, подкрепата за нея се е увеличила в почти всички демографски групи, най-много сред чернокожите и испаноговорящите избиратели.

Републиканският кандидат Тръмп междувременно използва именно произхода на Харис, за да я атакува. По време на събитие на Националната асоциация на чернокожите журналисти в Чикаго той я обвини, че е започнала да се представя за афроамериканка.

"Познавам я отдавна, не пряко, но много добре. Тя винаги е била с индийски корени и го е изтъквала. Не знаех, че е чернокожа допреди няколко години. И сега тя иска да бъде известна като такава. Така че не знам. Индийка ли е или чернокожа", попита Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ.

Камала Харис, чиято майка е от Индия, а баща ѝ - от Ямайка, винаги се е определяла едновременно като чернокожа и азиатка. А на нападките на Тръмп отвърна: Тя коментира, че САЩ заслужават президент, който не реагира с враждебност и гняв, когато е изправен пред фактите.

"Това е същото старо шоу. Разделението и неуважението. Американският народ заслужава повече", категорична беше Камала Харис, вицепрезидент на САЩ.

Белият дом реагира остро.

"Това е обида. Никой няма право да казва на някого кой е и как да се определя", заяви Карин Жан-Пиер, говорителка на Белия дом.

Веднага, след като Харис обяви, че ще се бори за президентска номинация на демократите, започнаха и атаките, че тя е избрана именно заради произхода ѝ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболните национали до 16 г. изиграха контроли с любопитни съперници
Баскетболните национали до 16 г. изиграха контроли с любопитни съперници
Станислав Генчев: Готови сме за победа над Локомотив Пловдив
Станислав Генчев: Готови сме за победа над Локомотив Пловдив