НОВИНИ

Транспортен хаос във Великобритания: Най-голямата стачка на британските железници от 30 години насам

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:07, 21.06.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
транспортен хаос великобритания голямата стачка британските железници години насам
Слушай новината

Транспортен хаос във Великобритания, където днес започна най-голямата стачка на железниците за последните 30 години. В същото време работа спряха и голяма част от служителите в лондонското метро, с което принудиха жителите на столицата да се придвижват с велосипеди.

Тази станция е затворена. Този влак е отменен. Линията на метрото днес няма да се движи. С тези съобщения лондонските метростанции и жп гари посрещнаха своите пътници тази сутрин.

Служителите в подземната железница стачкуват, след като синдикатите им не постигнаха съгласие с управляващите за по-високи пенсии и заплати. И така градът с най-старото метро в света днес остана без основния си начин за придвижване.

"Обикновено ходя на работа с метрото, но днес няма как. Ще закъснея за работа с няколко часа", заяви Сам Никсън, жител на Лондон.

"Ще закъснея за работа, но част от персонала остана да спи там снощи, защото работя в болница, правим операции и няма как да ги отложим, защото метрото не работи. Не можем да допуснем стачката да се отрази и на нашата работа", допълни Хелън Насамба, медицински работник.

Хубавото време и множеството велоалеи дадоха добра алтернатива на част от лондончаните.

Транспортните неволи са далеч отвъд пределите на Лондон. Най-големият железопътен профсъюз обяви тридневна стачка - най-голямата от три десетилетия. 40 хиляди работници няма да отидат на работа днес, в четвъртък и събота. Движат се едва 20% от влаковете.

"Правителството готви големи съкращения в сектора, за трета поредна година заплатите ни са без увеличение. В същото време условията ни на труд се влошават, ето защо нямаме друг избор, освен да стачкуваме. Нашите шефове и управляващите консерватори изобщо не разбират истинския живот на британците", добави Гордън Мартин от Синдиката на работниците в железниците.

Премиерът Борис Джонсън определи стачката като нередна и излишна.

"Тази стачка на железниците предизвиква хаос и неудобство в цялата страна. Затруднява хората, които искат да отидат на работа, проваля плановете на други, пречи на децата, които трябва да са на изпит в училище, създава излишни грижи на всички", каза още премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Но неволите на Джонсън вероятно тепърва започват, тъй като се очаква бурно лято на британското недоволство - стачна готовност са заявили още служителите в редица други сектори, сред които учителите и медиците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре Скопие ще вземе решение за участието си в срещата на върха ЕС - Западни Балкани
Утре Скопие ще вземе решение за участието си в срещата на върха ЕС - Западни Балкани
Български младежки национал подписа с Апоел Беер Шева
Български младежки национал подписа с Апоел Беер Шева